Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Green partners

Analfabete vrouwen opleiden tot zonnepaneleninstallateur

Lynette, 38 jaar, staart verlegen in de camera die haar volgt. Ze komt uit Zimbabwe en woont daar samen met haar man en drie kinderen in een dorp zonder elektriciteit. Zij is ver van huis in Tilonia, in het Ajmer Disctrict van India. Lynette is nog niet eerder in het buitenland geweest en is hier met een missie. “Ik ben in India om te leren hoe ik een zonnepaneleninstallateur kan worden: een solar mama. Want in ons dorp is erg weinig licht. Ik wil het licht - en elektriciteit - naar ons dorp brengen.”

Zij neemt deel aan een project van Barefoot College, dat vrouwen uit rurale en achtergestelde gebieden van over de hele wereld opleidt tot zonnepaneleninstallateur. Sungevity steunt de solar mama’s van Barefoot College door bij elk verkocht zonnesysteem een bedrag aan de organisatie te doneren.

Veel bereiken met één klein paneel

Eenmaal thuis, na een opleiding van 6 maanden, installeren Lynette en haar collega’s zonnepanelen bij ongeveer 50 huishoudens in hun dorp. Ook leiden zij zelf vrouwen in hun eigen dorp, waar vaak geen elektriciteit te vinden is, op tot zonnepaneleninstallateur. Met één klein paneel kan al heel wat worden bereikt: er kunnen een aantal led-lampjes op branden. Daarmee zouden de buren van Lynette ’s avonds nog wat kunnen zien. En zo bijvoorbeeld nog wat werk kunnen verrichten.

Lieneke Knuyt, Barefoot Projectleider bij Sungevity, zegt: “Wij willen graag dat alle daken van de wereld binnenkort zullen schitteren met zonnepanelen. En hoe kun je dat beter bereiken dan door in mensen te investeren die dat ook voor ogen hebben, maar zelf niet de middelen hebben?”

Vrouwen bouwen ook huizen

Lynette vindt niet dat het installeren van zonnepanelen mannenwerk is: “Waar ik vandaan kom bouwen vrouwen ook huizen, dus waarom zou ik geen zonnepanelen kunnen leggen? Dat is dan mijn werk. Mijn toekomst ziet er goed uit: ik heb perspectief op werk en kan ook anderen begeleiden in het installeren van zonnepanelen. Dat zie ik wel zitten.”

Om meer te weten over Barefoot College dat vrouwen tot zonnepaneleninstallateurs opleidt, kun je dit filmpje bekijken. En wist je dat ook Apple groot fan isvan de solar mama's?


Dit artikel stond in de Watt's up van augustus. Meld je hierboven aan of lees de hele Watt’s up van augustus hier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen