Terug naar Blog

Generatie Zon: in gesprek met Wim

Toen Wim Stigter van zijn woningcorporatie het aanbod kreeg om zonnepanelen te nemen, twijfelde hij geen seconde. Als je het niet doet, laat je gewoon geld liggen, vindt Wim. “Ik vind het eigenlijk een beetje dom als je nu nog nee zegt tegen zonnepanelen. Zeker met die hoge energieprijzen.”

Generatie Zon: in gesprek met Wim, huurder van Trivire

Geen seconde twijfel

Ongeveer 3 jaar geleden kreeg ik de aanbiedingsbrief. Ik zat er toen eigenlijk al op te wachten: ik had al een paar keer bij de woningcorporatie naar zonnepanelen gevraagd. Dus toen de brief kwam, heb ik geen seconde getwijfeld en me meteen aangemeld. Ik was zelfs de eerste die ze hier had!

Ik betaal een vast bedrag per maand aan servicekosten voor de huur van de zonnepanelen. En dat bedrag gaat nooit omhoog. De energieprijzen blijven stijgen, maar ik blijf gewoon hetzelfde bedrag voor de zonnepanelen betalen.

 

Ik kreeg ruim 800 euro terug!

Voor de besparingen hoeven wij het niet per se te doen, want we hebben het gewoon goed. Maar waarom zou ik het niet doen: je laat anders gewoon geld liggen. En nu de energieprijzen zo sky-high zijn, is het extra fijn om aan het eind van het jaar te zien dat je dankzij je zonnepanelen toch nog geld terugkrijgt.

Ik heb net even in de app van mijn energieleverancier gekeken: dankzij de zonnepanelen kreeg ik afgelopen jaar ruim 800 euro terug! En dat terwijl ik een hoekhuis op het oosten heb. Achthonderd euro, dat is een mooi extra zakcentje voor op vakantie. We gaan binnenkort een cruise maken en die 800 euro is dan toch wel heel erg fijn. Een deel van mijn vakantie is nu gewoon gratis.

 

“Mensen zijn altijd verbaasd als ze horen hoe weinig ik voor de zonnepanelen betaal”

Huurder Wim (Trivire) voor zijn huurwoning met zonnepanelen

 

Er is echt geen reden te verzinnen om het niet te doen

Ik hoor van steeds meer vrienden en kennissen dat ze ook zonnepanelen willen. Mensen zijn altijd verbaasd als ze horen hoe weinig ik voor de zonnepanelen betaal. Ze geloven me nooit, zeker mensen met een koophuis niet. Dan betaal je toch een stuk meer. En er is nog een voordeel als je een huurhuis hebt: dan hoef je ook geen verzekering voor de zonnepanelen af te sluiten. Want de zonnepanelen zijn van de woningbouwvereniging. Ik heb er dus helemaal geen omkijken naar. Dat is ook wel fijn. Ik kan echt geen reden verzinnen om geen zonnepanelen te nemen!

Hier in de wijk leeft het ook echt, zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn. Als mijn buren vragen hoe het werkt en wat het nou oplevert, laat ik ze altijd mijn app zien. Je ziet dan direct wat het oplevert. Dat maakt de keuze om ook zonnepanelen te nemen toch makkelijker.

Je hoort soms nog wel eens dat mensen bang zijn voor brand, maar zonnepanelen vliegen echt niet zomaar in brand. Dan is het waarschijnlijk onkundig neergelegd, gewoon door ‘Pietje op de hoek’ in plaats van door een professionele installateur.

 

“Je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet. Zo simpel is het gewoon”

 

 

Binnen een paar uurtjes geregeld

Mijn zonnepaneleninstallatie was binnen een paar uurtjes gedaan. Inclusief de aanpassingen in de meterkast. Normaal komt de omvormer vaak op zolder, maar toen de installateur kwam kijken zei hij dat het bij mij slimmer was om ‘m in de schuur te zetten. Ze hebben de kabels toen netjes onder de vloer door naar de meterkast getrokken. Er moest een extra groep in de meterkast komen voor de zonnepanelen, maar dat is ook allemaal direct gedaan. Het was allemaal perfect geregeld.

 

Plek van de omvormer

 

Tegen iedereen die nog twijfelt zeg ik: doen!

Ik vind het eigenlijk een beetje dom als je nu nog nee zegt tegen zonnepanelen. Zeker met die hoge energieprijzen. Het salderen gaat er uiteindelijk misschien vanaf, maar daar kan je nu nog zeker 4 à 5 jaar van profiteren. En ook daarna blijf je besparen. Dus ik zeg: doen!

Het zou mooi zijn als batterijopslag de vervolgstap zou zijn. Thuisbatterijen zijn nu nog groot en duur, maar kijk maar eens naar batterijen voor auto’s. Die zijn nu al een stuk compacter dan een paar jaar geleden. Als de woningcorporatie in toekomst ook een batterij aanbiedt, sta ik vooraan!