Terug naar Blog

Geld lenen voor zonnepanelen is slim, huren niet

geld lenen zonnepanelen slim huren niet

Dat zonnepanelen niet alleen goed zijn voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee weten we inmiddels wel. Maar waarom liggen er dan nog niet op alle geschikte daken zonnepanelen? Een veelgenoemde barrière voor de aanschaf van zonnepanelen is de financiering. Uit onderzoek van Dutch New Energy blijkt dat 33% van alle Nederlandse huishoudens die zonnestroom overweegt, afhaakt als ze de aanschaf van het systeem uit eigen zak moeten voorschieten. Maar gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden.

 

Hoe financier ik mijn zonnepanelen zonder eigen geld?

Veel mensen kopen zonnepanelen met eigen geld, maar als jij je spaargeld niet aan zonnepanelen kan of wil uitgeven, zijn er ook andere opties: zonnepanelen huren of zonnepanelen kopen via een groene lening. Wij zochten uit welke van deze opties de beste deal is.

 

Lenen voor zonnepanelen of niet?

Lenen of huren, beide financieringsopties beloven hetzelfde: zonnepanelen op je dak zonder investering vooraf en vanaf dag één besparen. Maar huur = duur, zo concludeert ook de Consumentenbond. Huren kost je meer per maand dan lenen, waardoor ook het effect van de afbouwende salderingsregeling voor huurders groter is.

 

Ons advies: ga voor een duurzame lening

Vooral de aangekondigde afbouw van de salderingsregeling leidt ertoe dat verhuurders hun businesscase niet meer rond krijgen. Omdat je als huurder maandelijks sowieso al duurder uit bent dan wanneer je de panelen koopt met eigen geld of een (groene) lening, kan het zo zijn dat de maandelijkse kosten voor huur van de panelen uiteindelijk hoger worden dan de financiële besparing. Zonnepanelen huren wordt dus steeds minder interessant. Mede hierdoor trekken steeds meer aanbieders zich terug uit de verhuurmarkt: (ver)huren is simpelweg niet meer rendabel genoeg.

Woon je in een huurwoning en kan je via jouw woningcorporatie zonnepanelen huren? Dan gelden er andere regels en is zonnepanelen huren wél een aantrekkelijke keuze.

 

Wat levert zonnepanelen kopen met een lening je op?

Of je zonnepanelen nou koopt met eigen geld of via een lening financiert, de netto opbrengsten liggen vrij dicht tegen elkaar. Als je zonnepanelen koopt, levert een gemiddeld systeem van 14 panelen over 25 jaar zo’n €11.000 op. Wie geld heeft geleend, verdient netto rond de €10.000. En als de lening na tien jaar is afbetaald, leveren je panelen nog zo’n 15 jaar gratis stroom! Bovendien kom je als eigenaar van de panelen in aanmerking voor de btw-teruggave waardoor je tot wel €1000 aan btw terug kan krijgen én wordt je huis meer waard met zonnepanelen op je dak. Als je zonnepanelen huurt, profiteer je niet van deze financiële voordelen.

 

Zonnepanelen van Sungevity via een groene lening

Bij Sungevity kan je geen zonnepanelen huren, maar word je altijd eigenaar van de zonnepanelen. Zo profiteer je optimaal van de voordelen van zonnepanelen. Wil jij je zonnepanelen graag financieren met een groene lening? Dit kan via verschillende leningverstrekkers. Zo heb je onder andere de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds, GreenLoans en de SVn duurzaamheidslening.


Oorspronkelijk gepubliceerd op 19 mei 2020. Laatste update: 8 juni 2022.

Lees meer over

Zonnepanelen: lenen altijd beter dan huren

Ons onderzoek wijst het uit: huur = duur en geld lenen voor zonnepanelen is altijd beter dan huren. Lees er meer over in onze whitepaper.

Download whitepaper