Terug naar Blog

Geld lenen voor zonnepanelen is slim, huren niet

geld lenen zonnepanelen slim huren niet

Dat zonnepanelen niet alleen goed zijn voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee weten we inmiddels wel. Maar waarom liggen er dan nog niet op alle geschikte daken zonnepanelen? Een veelgenoemde barrière voor de aanschaf van zonnepanelen is de financiering. Uit onderzoek van Dutch New Energy blijkt dat 33% van alle Nederlandse huishoudens die zonnestroom overweegt, afhaakt als ze de aanschaf van het systeem uit eigen zak moeten voorschieten. Maar gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden.

 

Hoe financier ik mijn zonnepanelen zonder eigen geld?

Veel mensen kopen zonnepanelen met eigen geld, maar als jij je spaargeld niet aan zonnepanelen kan of wil uitgeven, zijn er ook andere opties. Zonnepanelen huren of zonnepanelen kopen via een groene lening. Wij zochten uit welke van deze opties de beste deal is.

 

Ga voor een duurzame lening

Beide financieringsopties beloven hetzelfde: zonnepanelen op je dak zonder investering vooraf en vanaf dag één besparen. De Consumentenbond concludeert dat je met een duurzame lening veel minder kosten per maand kwijt bent dan met huren. Jasper Hörmann, Chief Commercial Officer bij Sungevity, zegt hierover het volgende: “Geïnteresseerden in zonnepanelen doen er goed aan te kiezen voor kopen van zonnepanelen via een lening en de huuroptie volledig links te laten liggen. Het kopen met lening levert substantiële besparingen op. Verhuurders daarentegen krijgen hun business case niet meer rond. Dit geldt des te meer nu de salderingsregeling waarschijnlijk wordt afgebouwd.” Een aantal aanbieders, zoals Essent en Vattenfall, hebben zich inmiddels teruggetrokken uit de verhuurmarkt.

 

Wat levert het op?

Of je je zonnepanelen koopt of via een lening financiert, de netto opbrengsten liggen dicht tegen elkaar. In het eerste geval levert een gemiddeld systeem van 14 panelen over 25 jaar zo’n €11.000 op. Wie geld heeft geleend, verdient netto rond de €10.000. Ook met geleend geld bespaar je direct. Wat je aan rente en aflossing betaalt, is namelijk lager dan de uitgespaarde energiekosten. Bovendien krijg je als eigenaar van de panelen  tot €1000 aan btw terug. Als de lening na tien jaar is afbetaald, leveren je panelen nog 15 jaar gratis stroom. De huurder staat na tien jaar met lege handen en komt ook niet in aanmerking voor de btw-teruggave.

 

Whitepaper

Wij zijn diep in het onderwerp gedoken en schreven een whitepaper over feiten en fabels van externe financieringsopties voor zonnesystemen. Sungevity is 10 jaar geleden door Roebyem Anders opgericht als tegenreactie op valse beloftes in de markt en zet voluit in op kwaliteit, transparantie en betrouwbaarheid. Daarom informeren wij graag zo transparant mogelijk over de financieringsopties en wijzen we op eventuele addertjes onder het gras. Je kunt het whitepaper hier downloaden.


Oorspronkelijk gepubliceerd op 19 mei 2020. Laatste update: 16 mei 2022.

Lees meer over

Zonnepanelen: lenen altijd beter dan huren

Ons onderzoek wijst het uit: lenen altijd beter dan huren

Download whitepaper