Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

Michaël vertelt over zijn warmtepomp

Sungevity wil zoveel mogelijk mensen helpen met verder verduurzamen. Zonnepanelen zijn vaak een eerste stap om te besparen en CO2-uitstoot te verminderen. Wilt u als trotse eigenaar van een eigen zonnesysteem ook graag minder gas verbruiken? Een hybride warmtepomp is een mooie oplossing! Michaël heeft een Elga warmtepomp van Techneco en legt graag uit waarom hij daar zo blij mee is. Michaël woont sinds 2000 in zijn nieuwbouwhuis in Zwolle. Al jaren is hij geïnteresseerd in de duurzame energiewereld. Hij is werkzaam bij Nederlandse Gasunie en sinds 2018 gedetacheerd als programmamanager bij KVGN (de belangenbehartiger voor de Nederlandse gassector). Hun visie? CO2-neutraal in 2050.

Hoi Michaël! Waar kwam jouw interesse in warmtepompen vandaan? 
Ik ben al jaren geïnteresseerd in duurzaamheid. Voor mijn werk organiseer ik onder andere symposia voor young professionals om de energietransitie bespreekbaar te maken en alternatieven onder de aandacht brengen. Zoals groen gas, waterstof en aardwarmte. De zonnepanelen die ik van jullie heb, waren de eerste stap in verduurzamen. De panelen doen goed hun werk, en toen mijn kinderen uit huis gingen, merkte ik dat ik stroom overhield.  Toen ging ik om me heen kijken: wat kan ik met dat overschot doen? Mijn collega’s vertelden mij wat meer over hybride  warmtepompen. Ik deed zelf ook onderzoek en heb de installateur van mijn cv-ketel om informatie gevraagd. Niet veel later ontving ik de Sungevity-mail over de warmtepompcampagne. 


Wat vond je van de informatievoorziening van Sungevity? 
Prima! Ik had al aardig wat informatie verzameld. Ook Techneco was al bekend, want zij zijn marktleider met hun Elga warmtepomp. Die biedt Sungevity ook aan, dus ik dacht: ik ga het gewoon doen. In eerste instantie ontving ik een bericht van jullie dat mijn gasverbruik al aan de lage kant was, waardoor ik jaarlijks minder zou besparen. Maar ik keek niet zozeer naar de terugverdientijd: ik wilde het gewoon. Toen is het in gang gezet. Na een tijdje wachten, door drukte op de warmtepompmarkt, kwam een installateur langs om het te installeren. De warmtepomp draait sinds augustus 2018. 


Wat merk je van de warmtepomp?
 
Eigenlijk niet veel, want hij doet gewoon zijn werk! Het wooncomfort is nog steeds goed. Mijn huis is in 2000 opgeleverd, dus er was al goed geïsoleerd en ik heb vloerverwarming en radiatoren. De buitenunit is geïnstalleerd op ons dak, de binnenunit dichtbij de cv-ketel. Sommige mensen zeggen: 'Dat maakt toch veel lawaai?' Maar ik heb hem nog geen moment gehoord, en onze buren ook niet. Er is altijd wel ander geluid buiten dat het overstemt, en ik woon in een rustige vinexwijk. De installateur dacht met mij mee over de locatie. Dat ging allemaal in goede samenspraak. 

Wat merk je qua besparing?
Met mijn zonnepanelen en warmtepomp heb ik een energierekening van €60 per maand. Dat is natuurlijk erg weinig voor dit huis. De warmtepomp draait nog niet heel lang, maar ik kan al zien dat mijn gasverbruik deze winter is verminderd in vergelijking met vorig jaar. Het was natuurlijk wel een warm jaar in 2018, dus ik blijf mijn verbruik goed volgen. Deze winter is het tot nu toe vaak boven of rond de 4 graden geweest, wat goed is voor de hybride warmtepomp. Onder de 4 graden schakelt de warmtepomp namelijk uit en neemt de cv-ketel het over. Dus de warmtepomp kan al lange tijd goed zijn werk doen en daarom denk ik dat de besparing nog groter zal zijn.


Wil je nog iets meegeven aan mensen die twijfelen of ze een warmtepomp willen?
 
Het is duidelijk dat Nederland van het aardgas af zal gaan, maar hoe de huizen in de toekomst warm gehouden moeten worden is vaak een hele opdracht. Hoe dan ook, het isoleren van je huis en investeren in zonnepanelen en een hybride warmtepomp zijn zaken die iedereen moet overwegen. Nederlandse huishoudens hebben momenteel meer dan 300 miljard euro aan spaargeld op de bank staan. Dat kan beter in duurzaamheidsmaatregelen worden geïnvesteerd.    


Wilt u ook uw gasverbruik verminderen en een warmtepomp? Sungevity heeft nu een inkoopactie met Techneco lopen. U betaalt nu €4.250 voor een standaardinstallatie exclusief meerwerkkosten. Na de subsidie van €1.700 blijft er dus nog maar €2.550 over! Klik op bovenstaande button om gratis en vrijblijvend een persoonlijk advies en indicatieve offerte aan te vragen.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek wat jij kunt besparen