Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

Vrij met eigen batterij

We dromen er allemaal weleens van: een leven off-the-grid waarin we onze eigen groente verbouwen, onze eigen energie opwekken en diensten ruilen met de buurman.  Zou het niet een mooi stapje in de goede richting zijn als we zonnestroom van ons dak ook thuis konden opslaan?

De tussenstap om zonnestroom op te slaan is nodig omdat zonnepanelen vooral overdag stroom genereren, terwijl we het meestal pas ‘s avonds gebruiken. Nu leveren de meeste bezitters van zonnesystemen overdag hun stroom aan het algemene elektriciteitsnet, in feite een hele grote batterij, om het er in de avonduren weer vanaf te halen.

Maar het zou natuurlijk nog veel stoerder zijn om je eigen batterij in de schuur te hebben hangen. Kan dat ook en is het betaalbaar?

Het goede nieuws: het is technisch zeker haalbaar. Sterker nog: in landen als Duitsland zijn batterijen voor opslag thuis gewoon te koop. De prijs is een ander verhaal. Die is behoorlijk hoog. Dus zolang je huis een aansluiting heeft op het algemene net is het voorlopig een stuk goedkoper om het net als ‘batterij’ te gebruiken.

Maar dit kan snel veranderen. Ten eerste trekken batterijfabrikanten – van Bosch tot Tesla - er hard aan om prijs en prestaties van batterijen voor thuisopslag te verbeteren. Mocht die prijs in net zo’n vrije val terechtkomen als die van zonnepanelen dan kan een batterij binnen enkele jaren bij iedereen aan de muur hangen.

Een tweede aspect is de salderingsregeling in Nederland. Die zorgt er nu voor dat elke aan het net geleverde kilowattuur stroom net zoveel waard is als de consumentenprijs (dus inclusief een torenhoge energiebelasting) die je als kleinverbruiker per kWh betaalt voor stroom uit het net. De verwachting is echter dat de salderingsregeling op den duur zal worden afgebouwd en de prijs voor teruggeleverde stroom een stuk lager komt te liggen dan de consumentenprijs. In een land als Duitsland is dit al het geval en is het inmiddels goedkoper om te investeren in thuisopslag en het net helemaal te mijden.  

In Nederland is het gelukkig nog niet zover en is opslag van zonnestroom – behalve voor echte diehards – dus vooral iets voor plekken die volledig off-the-grid zijn, zoals de boot of de caravan.

Dit artikel stond in de Watt’s up.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen