Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

Gebroken vertrouwen in solar branche alleen te herstellen met opbrengstgarantie

Zonnepanelen zijn een prachtige investering: het is rendabel en goed voor het milieu. Maar de wildgroei aan aanbieders, hun oververhitte beloftes over stroomopbrengsten en sjoemelende energiebedrijven maken veel potentiële kopers nog steeds kopschuw. Oplossing: een langetermijn garantie dat de electriciteitsopbrengst die aanbieders van panelen hun klanten voorspiegelen ook daadwerkelijk wordt geleverd.

Bijl aan de wortel van onzekerheid

Zo’n garantie zet de bijl aan de wortel van de zorg die veel geïnteresseerden in zonne-energie ervan weerhoudt om door te zetten: onzekerheid of de hoge startinvestering ook echt wordt terugverdiend.

Maar hoe moet je langetermijn garantie structuren? In de praktijk zitten consumenten met twee onzekerheden. Leveren mijn panelen de hoeveelheid stroom op die me is beloofd? En is de prijs per kilowattuur zonnestroom hoog genoeg om de sommetjes rond te rekenen? Een garantie is dus alleen wat waard als het beide problemen bij de hoorns vat.

Gouden bergen

Maar allereerst: waarom is zo’n garantie eigenlijk nodig. De onzekerheid of het aantal kilowatturen wordt aangewakkerd door de wildgroei aan aanbieders, nu meer dan 1200, en hun vaak onbetrouwbare opbrengstvoorspellingen die veel consumenten op het verkeerde been hebben gezet. En als die gouden bergen niet uitkomen is de strop voor de klant.

De enige manier om de begrijpelijke achterdocht die dit bij nieuwe geïntereseerden tot gevolg heeft weg te nemen is om de stroomopbrengts onverdund te garanderen. Niet voor een of twee jaar maar voor de hele economische levensduur. Dat is waarom mijn bedrijf – onder de naam SunSure - 95% van de jaarlijkse opbrengst die we voor individuele systemen voorspellen 20 jaar lang garandeert. Jaar in. Jaar uit.

Dit kunnen we doen omdat we veel vertrouwen hebben in onze methodiek om de stroomopbrengst van onze panelen voor elke individuele situatie scherp in te schatten. Maar potentiële klanten hoeven dat vertrouwen helemaal niet te delen. De wetenschap dat Sungevity zich met te rooskleurige voorspellingen zelf financieel in de voet zou schieten is genoeg.

 

Creatief boekhouden, nee bedankt!

Naast de stroomopbrengst van zonnepanelen is natuurlijk ook de prijs waartegen de opgewekte stroom wordt verkocht van cruciaal belang. In Nederland lijken daar duidelijke afspraken over te bestaan. Stroom die met zonnepanelen wordt opgewekt is per kilowattuur evenveel waard als de prijs die je als consument per KWh betaalt bij je energiebedrijf, op dit moment gemiddeld 23 cent.

Maar sommige energieleveranciers hebben een addertje onder het gras gelegd. In de praktijk leveren eigenaars van zonnepanelen aan het stroomnet en halen vervolgens hun electriciteit voor eigen gebruik weer van het net af. Beide worden tegen elkaar weggestreept, ofwel saldering.

De stroomprijs is echter niet altijd hetzelfde: het kent een hoop piek- en laag daltarief. Vergelijkingssite Gaslicht.com bracht aan het licht dat vertrouwde namen als Delta en Electrabel proberen de geleverde zonnestroom zoveel mogelijk tegen daltarief weg te strepen in plaats van tegen het gemiddelde tarief van 23 cent. Zo lopen veel bezitters van zonnepanelen tientallen tot honderden euro’s mis.

Aan dit creatief boekhouden doen wij niet mee. Mocht een zonnesysteem minder dan verwacht presteren dat worden gedupeerden via onze SunSure garantie op basis van de actuele gemiddelde stroomprijs gecompenseerd. We helpen klanten bovendien bij de keuze van de juiste stroomleverancier die niet mee doet aan deze praktijken.

Overgewaaid uit de VS

Maar wat als een zonnepanelenaanbieder fraaie garanties afgeeft, maar over de kop gaat als veel mensen er een beroep op doen? Is het geen onhaalbare wensdroom? Een ordinaire marketingtruc zelfs, misschien?

Zeker niet: een opbrengstgarantie zoals wij die afgeven is in Nederland weliswaar uniek maar in de Verenigde Staten wordt ze al veel langer en met succes toegepast, onder andere door ons moederbedrijf Sungevity in Californië. Wij willen nu ook in Nederland de kwaliteitsstandaard verhogen en zo de laatste barrière weghalen voor mensen die willen overstappen op zonnestroom.

Maar als ons voorbeeld door andere aanbieders wordt gevolgd – wat ik heel erg zou toejuichen – is het voor consumenten wel absoluut zaak om te kijken of de zakken van hun aanbieder diep genoeg zijn om die langetermijngarantie waar te maken.

Ons bedrijf kan dat in ieder geval wel: Sungevity is een van de lievelingen in de solar branche die onder andere General Electric onder haar grootste investeerders telt. Nog een gebroken belofte is het laatste waar deze markt op zit te wachten: dat wil ik zeker niet op mijn geweten hebben.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek wat jij kunt besparen