Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

Zomerschoonmaak: 3 tips voor het netjes houden van je zonnepanelen

Het is zover: de zonnepanelen liggen op het dak en leveren in de zomerse zon van de afgelopen weken flink wat kilowattuurtjes schone stroom op. Maar is het ook nodig om de panelen schoon te maken? En hoe moet dat dan? 3 tips voor glanzende panelen.

1. Bespaar geld op onderhoudsbeurten

Geef geen onnodig geld uit aan een onderhoudscontract. Zonnepanelen in Nederland hebben niet veel onderhoud nodig; ze worden in principe schoongewassen als het regent. Dus dat is een mooie bijkomstigheid van de donkere wolken die zo vaak over ons land hangen!

2. Eén keer per anderhalf jaar een spons met water erover

U hoeft geen schoonmaakmiddelen te gebruiken en niet vaak schoon te maken. Het is voldoende om de panelen 1 keer per anderhalf jaar af te sponzen. Gewoon kraanwater is prima, maar je kunt ook osmose water gebruiken, dat is water waaruit verontreinigingen zoals bacteriën, kalk, chloor, zouten en metalen zijn verwijderd.

Het glaswerk van Sungevity zonnepanelen is aan de buitenkant bewerkt met een laag coating die het zonlicht beter transporteert naar de zonnecellen eronder. De coating zorgt voor een hoger rendement van het paneel en heeft als mooie bijkomstigheid dat vuil en ander aanslag gemakkelijker loslaat bij een goede regenbui. Hoe schuiner een dak, hoe beter de coating werkt.

Als je een plat dak hebt of in een gebied woont waar veel stof of andere vuiligheid in de lucht hangt, kan het zijn dat de panelen in de loop van het jaar toch wat aanslag verzamelen. Vooral in kustgebieden, industriegebieden of plaatsen in de buurt van (snel)wegen. In deze gevallen is het advies om de zonnepanelen iets vaker dan een keer per anderhalf jaar schoon te maken.

3. Maak gebruik van een glazenwasser

Wil je zelf niet het dak op? Een glazenwasser kan de panelen mooi meenemen wanneer hij toch de ramen lapt. Lekker makkelijk en geen gehannes met hoge ladders!


Dit artikel stond in de Watt's up van augustus. Meld je hierboven aan of lees de hele Watt’s up van augustus hier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen