Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

Rijden op sunshine?

Elektrische auto’s rijden goed op zonnestroom

Toen Katrina and the Waves begin jaren tachtig het liedje Walking on Sunshine uitbrachten was het bedoeld als metafoor: zij voelden zich goed.  Het was nog niet denkbaar dat je jezelf ook echt zou kunnen voortbewegen op zonnestroom. Inmiddels liggen er op zo’n 350.000 huizen in Nederland zonnepanelen op de daken en staat duurzaamheid bij politiek en bedrijfsleven hoog op de agenda. Een goede basis dus om ook de elektrische auto met zonnestroom op te laden en te rijden op sunshine, maar is dit ook interessant voor ons, de consument? En bijvoorbeeld voor de zzp’er, die van huis werkt? Wij denken van wel.


Rijden we op sunshine?

Waar er in 2010 in de wijde omtrek nog geen elektrische wagen in Nederland gespot kon worden rijden er anno 2016 maar liefst 90.000 elektrische voertuigen op de weg, zo blijkt het cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Maar, deze auto’s worden nog niet vaak door de consument aangeschaft, omdat ze voor particulier gebruik nog aan de dure kant zijn. Hier lijkt door Tesla iets aan te zijn gedaan: van het nieuwe Model 3 van 35.000 dollar zijn er in het land al bijna 5000 auto’s besteld. Het kabinet leek ook even mee te doen met deze trend en kwam met een plan om in 2025 iedereen elektrisch te laten rijden. Minister Kamp heeft echter een motie hierover verworpen.


De gouden eh… groene combo

Als het aan Tesla ligt gaan dus meer particulieren straks elektrisch rijden. Dat is mooi, want als je elektrisch rijdt kun je de auto opladen met zonnestroom. Zo rijd je 100% groen en ben je onafhankelijk van de grote energiebedrijven. De stroom kan gewoon direct van het dak naar de laadpaal worden geleid.

De auto opladen met zonnestroom is volgens berekeningen van BMW i bijna 1, 2 keer goedkoper dan rijden op benzine.  Achttien panelen zouden 4176  kilowattuur per jaar opwekken: voldoende elektriciteit om 20.000 km per jaar te rijden met een elektrische auto. Over de levensduur van de zonnepanelen betekent dit dat 470.000 kilometer gereden kan worden voor 0,96 cent per kilometer. Met een benzineauto zou dit 12 cent per kilometer kosten. Een heus verschil dus!


Elektrisch en zonnestroom fiscaal gunstig voor zelfstandige

Volgens Geert Kloppenburg, expert in duurzame mobiliteit en innovaties bij Urgenda, is voor zzp’ers elektrisch rijden op zonnestroom om fiscale redenen extra interessant.

“Er zijn bijna een miljoen zzp’ ers. Die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en hebben een btw-nummer. Als je meer dan 10 procent (van 40 uur is dat 4 uur per week) van je tijd ‘thuis’ werkt – kun je de kosten van de aanschaf van je panelen, je stroomverbruik, oplaadpaal en auto op de eigen zaak zetten. Dan kan je hierover 21 % btw terugkrijgen.” Slechts weinig zijn bekend met deze fiscale regeling rond thuiswerken als zzp’ er, aldus Kloppenburg.


Obstakels en pluspunten van elektrisch

Elektrisch rijden kan volgens Kloppenburg goed op zonnestroom. Maar ondanks de eerder genoemde positieve groeicijfers lijken er op de weg van elektrisch rijden toch wat obstakels liggen. Deze zouden de ontwikkeling van rijden op sunshine kunnen bemoeilijken. Wat bijvoorbeeld behalve de prijs nu nog afschrikt om de stap naar elektrisch te maken is de lange oplaadduur van 6 tot 8 uur dn de beperkte actieradius. Prima om mee naar het werk te gaan, maar voor de wat langere ritjes toch al gauw onpraktisch. Bedrijven als The New Motion en EV-Box werken hieraan en hebben snellaadpalen in het land geïnstalleerd, waarmee je soms binnen een half uur weer verder kunt tuffen.

Ondanks deze struikelblokken rapporteert Duurzaam Bedrijfsleven dat er vanaf 2017 elektrische auto’s op de markt zullen komen met een betaalbare batterij die tenminste 300 kilometer kunnen maken, en voorspelt dat dan de markt van elektrische auto’s nog zal groeien.


Jonge bedrijven als ambassadeur voor groene huishoudens

Kortom: er is voor de particulieren al veel mogelijk op het gebied van schone energie, en er wordt ook al veel gedaan. Om mensen een handje te helpen met een groen huishouden, moet de energiesector samenwerken.

Om ook startups hiervan bewust te maken en hen hiervoor te enthousiasmeren, deelde Sungevity op 26 mei tijdens het Energy Fest - deel van het Europese Startup Fest - een prijs uit aan de startup die streeft naar duurzame huishoudens. De winnaar? Avenergie, met een concept voor huishoudens en bedrijven die zelfvoorzienend zijn in energie en in drie muisklikken afkomen van hun energierekening.


Energiezuinig het jaar door?

In dit artikel geven we aan dat, ondanks alle ontwikkelingen, de infrastructuur om je eigen zonnestroom te gebruiken voor elektrisch rijden nog kan worden verbeterd. Wij kijken uit naar de dag dat het zo ver is.

 

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen