Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

Onduidelijke energierekening? 3 tips voor een simpele check

De energierekening valt op de deurmat, een snelle blik erop en hop in de administratiemap. Ook voor u een bekend tafereel? De kans bestaat dat u foutenover het hoofd ziet en allicht te veel betaalt. Met deze drie tips is een effectieve controle zo gepiept.

Veel Nederlanders ervaren hun energienota als onoverzichtelijk. Gevolg: ze besteden weinig tijd aan het checken van de gegevens, terwijl energiemaatschappijen af en toe een foutje kunnen maken. Wanneer u zonnepanelen op uw dak heeft liggen, komen daar zelfs nog meer gegevens bij. Dat concludeerden het consumentenprogramma Radar en de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Betaal niet te veel

Er staat zoveel informatie op een energierekening dat de meeste mensen door de bomen het bos niet meer zien.De meterstandenworden gechecked en daar blijft het vaak bij. Toch kan het verstandig hier even wat meer aandacht aan te besteden omdat de kans bestaat dat u te veel betaalt. Terwijl u juist zo goed bezig bent met het verlagen van uw energierekening met zonnepanelen.


Overzichtelijke nota is belangrijk

Door toekomstige ontwikkelingen, zoals meer eigen energieopwek met zonnepanelen en flexibele energieprijzen per uur, wordt het nog belangrijker dat de nota overzichtelijk wordt en dan ook klopt, zo vertelt VEH-directeur Cindy van Velde aan Radar.


3 tips voor het controleren van uw energierekening

De VEH heeft toezichthouder ACM opgeroepen maatregelen te treffen zodat de energienota۪s overzichtelijker worden. Tot die tijd heeft Sungevity drie handige tips voor u om uw energierekening eenvoudig te controlen.

  1. Wanneer u zelf zonnestroom opwekt met zonnepanelen wordt het aantal kWh dat u opwekt verrekend met het aantal kWh aan zonnestroom dat u verbruikt. Wekt u meer op dan dat u verbruikt, levert u deze extra opwekte elektriciteit automatisch terug aan het net. Hiervoor krijgt u een vergoeding. Dit heet salderen. Voor uw energierekening betekent dit dat er achter uw verbruik een negatief getal staat. Controleer goed of dit ook klopt.
  2. Pak de bevestiging van uw energiecontract er even bij, deze heeft u bij het afsluiten ontvangen van uw energieleverancier. Daarop staan de tarieven die u betaalt voor stroom en gas. Check of deze overeenkomen met de tarieven op uw energierekening.
  3. Ieder huishouden heeft recht op een belastingvermindering voor de energiebelasting. Het idee achter de belastingvermindering is dat een deel van het energieverbruik wordt gezien als basisbehoefte. Daarover betaalt u geen energiebelasting. Jaarlijks stelt de Rijksoverheid de hoogte van deze belastingvermindering vast. Deze is in 2017 308,54 (exclusief btw). Uw energieleverancier verrekent de belastingvermindering en haalt dit af van uw gemaakte kosten. Let dus even op of dit correct op uw energierekening vermeld staat.

Heeft u een foutje ontdekt? Meld dit dan bij uw energieleverancier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen