Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

Maakt subsidie zonnepanelen echt goedkoop?

De zin en onzin over subsidie op zonnepanelen.

Ben jij ook al zo lang aan het wikken en wegen over de aanschaf van zonnepanelen? Wil jij ook weten hoe het kostenplaatje eruit ziet? Is er subsidie op zonnepanelen? Nee, op landelijk niveau was het subsidiepotje in augustus 2013 al op. Maar vrees niet, er zijn namelijk regelingen die veel voordeliger zijn. Dus wacht vooral niet langer, want met elk jaar uitstel verlies je al honderden euro’s aan besparingen op stroomkosten!

Er bestaan nog wel een paar subsidieregelingen op lokaal niveau. En natuurlijk kun je jouw mogelijkheden nagaan om dit te verkrijgen. We zijn echter in de Nederlandse markt op dit moment al zover gevorderd, dat ook zónder subsidie de aanschaf van zonnepanelen dubbel en dwars loont.

Zonnepanelen voor iedereen toegankelijk.

Het subsidie potje van AgentschapNL met ruim 52 miljoen was in augustus 2013 al leeg. Na de introductie hiervan in juli 2012 werden 90.000 huishoudens voorzien met maximaal 650 euro. Toch steeg tussen 2013 en 2014 het aantal particulieren met een zonnesysteem van 125 duizend naar 185 duizend. Dat jaar schaften 60 duizend particulieren een zonnesysteem aan. Een aardige toename. We kunnen concluderen dat deze subsidieregeling zijn vruchten heeft afgeworpen. Met of zonder subsidie, de prijs is enorm gedaald en de aanschaf van zonnepanelen is rendabel geworden. Hoewel er in een beperkt aantal gemeenten nog wel subsidie bestaat, is deze niet meer echt nodig. Iedereen kan de investering tegenwoordig snel terugverdienen. De investering in zonnepanelen was altijd al financieel erg aantrekkelijk, wat velen gewoonweg onderschatten. Deze investering levert namelijk aanzienlijk meer op dan de rente op een spaarrekening. De consultants van Sungevity licht u graag toe hoe u bespaart.

Geen subsidie, geen probleem.

Sinds 2013 is het mogelijk om de betaalde BTW bij de aankoop van je systeem terug te krijgen. In veel gevallen levert dit zelfs veel meer voordeel op dan subsidie. Dit zijn 15 % van de totale kosten, en dat betekent een 1,5 jaar kortere terugverdientijd. Dus waar wacht je nog op, laat vooral deze grote besparing niet liggen want tijd is letterlijk geld! Lees ook de column op NUzakelijk van Roebyem Anders.

Hoe regel ik de btw teruggave?

Vorig jaar heeft de Minister van Financien het mogelijk gemaakt dat particuliere eigenaren van zonnestroominstallaties zich als btw-ondernemer kunnen registreren. Hierdoor kun je de betaalde btw voor de aanschaf en de installatie terugvragen, waardoor je 15% van de totale kosten terug ontvangt. Je kunt dit simpelweg regelen in drie stappen.

  1. Je registreert jezelf als btw-ondernemer op de site van de belastingdienst door het forumlier ‘opgaaf startende ondernemer’ in te vullen.
  2. Zodra u van de belastingdienst een registratiebevestiging ontvangt, kunt u aangifte doen van de omzetbelasting.
  3. Tot slot vraagt u ontheffing aan voor het volgend jaar van uw btw-verplichting. Dit kunt u als btw-ondernemer namelijk doen, omdat u als particulier in de praktijk onder de ‘kleine ondernemersregeling’ valt. Dat betekent dat u geen btw hoeft af te staan over uw stroomproductie, aangezien het af te dragen btw-bedrag lager is dan € 1.345,- .

Als u dit proces liever uit handen geeft, kunt u dit via Sungevity door een MTH Accountant of Adviseur laten regelen. Of u neemt contact op met een Sungevity adviseur om de mogelijkheden voor u te bespreken. Bel 020-80 80 854, of raadpleeg het btw teruggave zonnepanelen stappenplan, waarin wij voor u de benodigde details hebben samengevat.

Andere financiele regelingen.

Als het niet mogelijk is om jouw eigen zonnesysteem in een keer te kopen, kun je dit ook aanschaffen door middel van een maandelijkse betaling. Al zin om actie te ondernemen? We hebben alle financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen voor u op een rijtje gezet. Dus aan de slag en besparen maar!

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen