Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

Kachelpraat - de beste tips om stookkosten te drukken deze winter

Na een koude start van de herfst is het weer in ons land weer terug op bekend terrein: nat en ellendig. Maar breng de slee nog niet terug naar zolder.  Koud en guur zal het de aankomende maanden sowieso worden. Daarom hieronder simpele tips in 3 categorieën om de energierekening niet uit de klauwen te laten lopen.

1. Stook niet meer dan nodig

Je thermostaat is uw beste vriend. In vrijwel elk huis is die op tijd instelbaar: dus zet hem ‘s nachts op 15 en overdag op 19 in plaats van de gebruikelijke 20 graden. Daarna gaat het automatisch en rollen de besparingen in geld en CO2-uitstoot vanzelf binnen. En zo komt die zelfgebreide kabeltrui van uw moeder ook nog eens uit de kast.

In de winter klonteren we graag met de hele familie samen in dezelfde ruimte. Maak daar gebruik van en draai de radiatoren in de rest van je huis uit. Stoelen, tafels en teddy beren kunnen heel goed tegen lage temperaturen. En in koude slaapkamers gebeuren de leukste dingen in de winter.

2. Hou de warmte binnen

Tocht en wegsijpelende warmte zijn de grootste vijanden van een lage energierekening. Toch kunt u zelfs in een matig geïsoleerd huis een heel eind komen met een paar simpele handelingen. Doe altijd uw gordijnen dicht, bijvoorbeeld, het liefst van die lekkere dikke. Zorg er wel voor dat ze niet voor uw verwarmingsradiotoren hangen, dan blijft de warmte achter de gordijnen steken.

Hardnekkige kieren? Een paar tochtstrips of zelfs een oude handdoek kan wonderen doen Heeft u een open haard? Heel gezellig, maar erg inefficiënt en slecht voor het milieu. Iets minder bekend is dat een ongebruikte haard je verwarmingskosten zo met 10 procent kan verhogen als je de tochtklep van de schoorsteen niet afsluit. Zorg ook dat de tussendeuren naar vertrekken die u niet wilt verwarmen, zoals gangen en halletjes, gesloten blijven.

3. Maak een paar kleine investeringen

Grote investeringen in isolatie of een nieuwe HRe ketel buiten beschouwing gelaten, kunt u ook met kleine bedragen een flinke deuk in uw energierekening slaan. Begin de winter met een grote onderhoudsbeurt voor uw verwarmingsketel, dat scheelt meteen een slok op een borrel. Meer behoefte aan warme douches in de winter? Leidt dit in goede banen met een waterbesparende douchekop.

Een andere goedkope, pijnloze manier om de stookkosten te drukken is om radiatorfolie achter uw verwarming te plakken. Zelfs bij een radiator die onder ramen met dubbel glas hangt, scheelt dat per vierkante meter folie zo’n 25 kubieke meter gas per jaar. Bij enkel glas is de opbrengst het dubbele.

Als u echt een klapper wilt maken, schuif uw kerstcadeau dan wat naar voren en koop een zelflerende thermostaat waarbij u de temperatuur per vertrek kunt instellen. Zo kunt u uw energie die u verstookt voor verwarming tot wel 30 procent verminderen. Nu we het toch over Kerst hebben: vergeet de lampjes in de kerstboom niet uit te doen als u naar bed gaat.

Win! Heeft u de beste energietip?

Voor meer info en tips: Milieu Centraal, de Consumentenbond. En heeft u zelf vernuftige energietips? Deel deze onder dit Facebookbericht! De beste tip wordt beloond met de enige echte speciaal ontworpen Flare pan, welke 44 procent minder energie verbuikt. 


Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen