Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

In 3 stappen van 't gas af

Je kunt er de laatste tijd bijna niet meer omheen. Nederland moet van het gas af! Wij begrijpen heel goed dat dit veel vragen oproept. Want hoe doe je dat eigenlijk, van het gas af? We zetten de stappen naar een gasloze woning voor je op een rijtje.

De Nederlandse overheid wil dat Nederland in 2050 alleen nog maar duurzame energie gebruikt. Om dit doel te bereiken moeten alle Nederlandse huishoudens in de komende jaren van het gas af. Op dit moment zijn nog maar 6% van de huishoudens gasloos (bron: ING). Gelukkig zijn er al veel initiatieven om bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen niet meer op het gasnet aan te sluiten. Zo hebben 26 gemeenten in de regio Amsterdam besloten om 230.000 nieuw te bouwen woningen volledig gasloos te bouwen. Er zijn nog wel 7 miljoen bestaande woningen in Nederland die voor verwarmen, warm water en koken afhankelijk zijn van (vooral Gronings) aardgas. Volgens TNO energie-expert René Peters is het mogelijk om al deze huizen binnen 10 jaar van het gas af te krijgen. Maar hoe doe je dat? En wat kun je zelf doen om je woning van het gas af te krijgen? 3 stappen op een rij:

Van het gas af: Stap 1: Isoleer je woning

Stap 1: Isoleer je woning

Het isoleren van je woning zorgt ervoor dat je je woning comfortabel kunt verwarmen met zo min mogelijk energie. Woningisolatie brengt je gasverbruik al snel zo’n 30% omlaag. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Verder zorgt goede isolatie voor een fijn leefklimaat: warme voeten en gelijkmatige warmte in de winter en extra koel in de zomer. Voor meer informatie over de verschillende soorten isolatie, klik hier.

Stap 2: Stap over op elektrische alternatieven

De woning goed geïsoleerd? Pak dan de grote gasvreters aan. Voor de verwarming van het huis kan gebruik gemaakt worden van een warmtepomp. Een warmtepomp werkt als een soort omgekeerde koelkast. Hij onttrekt warmte uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare warmte voor in huis. Voor het verwarmen van je tapwater kan er een zonneboiler op het dak. Koken kan op inductie. Dit is veiliger en energiezuiniger dan koken op gas, maar kan wel even wennen zijn. Uiteindelijk is het net zo comfortabel als koken op gas, en omarmen zelf chefkoks deze duurzame manier van koken!

Van het gas af: Stap 3: Gebruik groene stroom (of wek deze zelf op!)

Stap 3: Gebruik groene stroom (of wek deze zelf op!)

Een compleet elektrisch huishouden verbruikt geen gas meer, maar is niet per definitie duurzaam. Arjen Lubach legt op een grappige en scherpe manier uit waarom groene stroom niet altijd zo groen is als het lijkt (kijk hier vanaf 14:55). Wil je weten hoe duurzaam jouw energiemaatschappij is? Check hier de herkomst van jouw groene energie. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om jouw stroom (deels) zelf op te wekken door middel van zonnepanelen, dan weet je 100% zeker waar je energie vandaan komt. Als je al zonnepanelen hebt kan het de moeite waard zijn om extra panelen te plaatsen, aangezien je meer elektriciteit zult verbruiken als je van het gas af gaat. Een warmtepomp gebruikt namelijk ook elektriciteit. Wij geven hiervoor graag een vrijblijvend advies

Februari = extra voordeel

Vanwege het voornemen van de overheid om heel Nederland van het gas af te halen is nu een goed moment om ook je eigen woning aan te pakken. De overheid heeft verschillende subsidies en leningen beschikbaar die het nog aantrekkelijker maken om stappen te zetten naar een gasloos bestaan. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een warmtepomp.  Klik hier voor meer informatie en een gratis en vrijblijvend advies.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen