Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden en om de content van de website af te stemmen op uw voorkeuren. Meer informatie vindt u in onze Privacyverklaring. Door verder te klikken op de website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.
Het Sungevity blog

Huis in de verkoop? Uw zonnepanelen zijn goud waard

Het is misschien wel grootste blokkade voor mensen om op zonnestroom over te stappen: de angst dat u de investering in zonnepanelen op uw dak niet terugverdient. Hoewel een systeem zich na gemiddeld 7 jaar heeft terugbetaald, en daarna nog zo’n 20 jaar gratis stroom oplevert, is die termijn voor veel mensen aan de lange kant.

Wat als u een nieuwe baan krijgt ergens anders? Of het huis toch te klein voelt met opgroeiende kinderen? Al u uw huis dan moet verkopen bent u die investering dus kwijt: niemand gaat voor zonnepanelen betalen die al op het dak liggen. Toch?

De A van aangename verkoopprijs

Het tegenovergestelde is waar. Energiezuinige huizen met een energielabel A leveren 12.000 euro meer op dan gemiddeld, berekende het VastgoedLAB van Tias, het handelsinstituut van Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven. Diezelfde huizen verkopen ook nog eens 70 dagen sneller. En juist met plaatsing van zonnepanelen kan uw huis forse labelsprongen maken.

Hoe werkt dat? De overheid kijkt naar het oppervlak van de zonnepanelen op uw dak ten opzichte van het woonoppervlakte van uw huis. Ook het totale muuroppervlak dat grenst aan de buitenlucht speelt een rol. Een gemiddelde tussenwoning met 15 zonnepanelen kan op die manier een sprong van 2 tot 3 labelstappen maken. In combinatie met andere vrij gangbare efficiëntie maatregelen, zoals dubbel glas en een HR-ketels, moet het raar lopen als u zo niet op een A-label uitkomt.

Kwartje is gevallen

Een iets ouder onderzoek van Technische Universiteit Eindhoven zet de positieve relatie tussen huiswaarde en zonnepanelen nog scherper neer. Van de 227 potentiële huizenkopers die werden ondervraagd, bleek driekwart gemiddeld 7000 euro extra voor een huis met zonnepanelen over te hebben: een bedrag dat ongeveer gelijk is aan de kosten van de aankoop en installatie van een gemiddeld systeem.

Dat zonnepanelen bijdragen aan een hogere verkoopprijs is volstrekt logisch. Het systeem dat op het dak ligt bespaart honderden euro’s op de stroomkosten en gaat vaak nog tientallen jaren mee. En hoewel het even geduurd heeft voor dit ook tot huizenkopers is doorgedrongen, zijn beide onderzoeken bewijs dat het kwartje nu is gevallen.

Geen zorgen

Dus twijfelt u over de aanschaf van zonnepanelen omdat u niet weet of u meer dan 7 jaar in uw huis gaat wonen? Onnodig: in geval van verkoop gaan die zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank.

Dit artikel stond in de Watt's up van januari. Meld u hierboven aan of lees de hele Watt’s up van januari hier.

Ontdek wat u kunt besparen