Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

Huis in de verkoop? Je zonnepanelen zijn goud waard


Het is misschien wel de grootste blokkade voor mensen om op zonnestroom over te stappen: de angst dat je de investering in zonnepanelen op je dak niet terugverdient. Hoewel een systeem zich na gemiddeld 7 jaar heeft terugbetaald, en daarna nog zo’n 20 jaar gratis stroom oplevert, is die termijn voor veel mensen aan de lange kant.

Wat als je een nieuwe baan krijgt ergens anders? Of het huis toch te klein voelt met opgroeiende kinderen? Als je jouw huis dan moet verkopen ben je die investering dus kwijt: niemand gaat voor zonnepanelen betalen die al op het dak liggen. Toch?

De A van aangename verkoopprijs

Het tegenovergestelde is waar. Energiezuinige huizen leveren gemiddeld 7.000 euro meer op dan niet-groene woningen, dit naar aanleiding van een recent onderzoek (2019) van De Nederlandse Bank. En met plaatsing van zonnepanelen maak je al snel een labelsprong of twee.

De Nederlandse Bank spreekt van een "positieve premie" die bij de prijs van 'groene' huizen kan worden opgeteld, omdat huizenkopers verwachten dat het energieverbruik lager zal zijn en omdat de kosten van de verduurzaming al zijn gemaakt. Een gemiddelde tussenwoning met 15 zonnepanelen kan een sprong van 2 tot 3 labelstappen maken. In combinatie met andere vrij gangbare efficiëntie maatregelen, zoals dubbel glas en een HR-ketels,  ligt het behalen van een A-label binnen bereik.

Tip: Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Wil je weten of jouw dak geschikt is? Vraag de checklist aan en ontdek of zonnepanelen ook voor jou interessant zijn.

Bedankt voor je aanvraag, in je mailbox heb je een checklist ontvangen. Checklist nog niet ontvangen? Controleer je ‘ongewenst’ mailbox of probeer opnieuw.Kwartje is gevallen

Een iets ouder onderzoek van Technische Universiteit Eindhoven zet de positieve relatie tussen huiswaarde en zonnepanelen nog scherper neer. Van de 227 potentiële huizenkopers die werden ondervraagd, bleek driekwart gemiddeld 7000 euro extra voor een huis met zonnepanelen over te hebben: een bedrag dat ongeveer gelijk is aan de kosten van de aankoop en installatie van een gemiddeld systeem.

Dat zonnepanelen bijdragen aan een hogere verkoopprijs is volstrekt logisch. Het systeem dat op het dak ligt bespaart honderden euro’s op de stroomkosten en gaat vaak nog tientallen jaren mee. En hoewel het even geduurd heeft voor dit ook tot huizenkopers is doorgedrongen,geven beide onderzoeken aan dat het kwartje nu is gevallen.

Geen zorgen

Dus twijfel je over de aanschaf van zonnepanelen omdat je niet weet of je meer dan 7 jaar in jouw huis gaat wonen? Onnodig: in geval van verkoop gaan die zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank.


Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen