Het Sungevity blog

Duurzaam middels leasen

Eén van de trends die zich ook in 2014 verder zal ontwikkelen, is de verschuiving van bezit naar gebruik.

Het afgelopen jaar zijn verschillende initiatieven gestart die de ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid van het gekocht bezit weerleggen. Zo het is mogelijk om kleding te leasen, maar ook LED-verlichting en zelfs tapijt dienen tegenwoordig niet meer per definitie te worden gekocht.

Het concept dat bezit ballast is en niet noodzakelijk blijkt om de werkelijke vruchten te plukken van het gebruik, is niet nieuw, maar wint snel aan gehoor. Eigendom door een aankoop brengt risico's met zich mee. Niet in ieder geval moet de verantwoordelijkheid van het gebruik, de werking en verwerking, in persoon gedragen te worden.

Ook voor zonnepanelen bestaat het concept om middels leasing een initiële investering te vermijden. De prijs waarvoor u dan zou leasen ligt lager dan de prijs die u normaliter betaalt voor uw energie. Een dergelijke besparing zal mooi oplopen met de loop der tijd. Zaken als monitoring, onderhoud en verzekering van het zonnesysteem worden verzorgd door de aanbiedende partij. Kortom: wel de lusten middels gebruik, maar niet de lasten van bezit.

In Nederland neemt een dergelijke constructie nog niet echt een vlucht. Slechts een handvol aanbieders biedt de mogelijkheid hiertoe en de Nederlandse consument staat nog wat sceptisch tegenover deze vorm van financiering. En dat terwijl de Amerikaanse TOP-3 aanbieder van zonnestroom Sungevity 90% van hun zonnepanelen leveren middels de leasing-optie. Ook Sungevity is benieuwd hoe deze trend zich verder zal ontwikkelen in Nederland.

Ontdek wat jij kunt besparen.