Het Sungevity blog

De zin en onzin van zonnedakpannen

Heeft u een smetteloos gestyled huis? Struint u net zo lang door vintage shops tot u die perfecte roaring twenties cocktailglazen gevonden hebt? Bent u gecharmeerd van zonnestroom maar krijgt u een droge strot van de gedachte dat u van die dikke plakken zonnepaneel op uw dakpannen moet schroeven?

Dan is er goed nieuws: het aanbod aan zogenaamde zonnedakpannen die het oog strelen groeit gestaag. Hoewel esthetisch verantwoord, kleven er echter ook een paar hardnekkige nadelen aan zonnedakpannen. Hieronder leggen we uit waarom.  

Mag ik even vangen?

Om maar met de deur in huis te vallen: zonnedakpannen zijn peperduur. U bent met gemak 2 tot 3 keer zoveel geld kwijt om uw dak met zonnedakpannen vol te leggen in plaats van traditionele zonnepanelen. En daarmee loopt ook de terugverdientijd stevig op; tot wel 20 jaar in plaats van 7 jaar bij gewone panelen.

Het grootste deel van dit prijsverschil zit hem in de installatiekosten. Bij zonnedakpannen moet het hele bestaande dak worden vervangen terwijl traditionele zonnepanelen gewoon op bestaande dakpannen worden geschroefd. In één specifiek geval zijn zonnedakpannen wel kostenefficiënter: als de installatie samenvalt met een noodzakelijke vernieuwing van het dak of bij nieuwbouw. In dat geval staan de kosten voor het leggen van een dak los van het besluit om zonnestroom te nemen.

Woekeren met ruimte

Internationaal gezien leven Nederlanders in kleine huizen met kleine daken, dus elke vierkante meter bruikbaar dakoppervlak telt. Zonnedakpannen gebruiken die ruimte echter niet efficiënt. Het meest gangbare type ziet eruit als een traditionele dakpan met daarin een klein ingelegd zonnepaneel. Hierdoor wordt zo’n 25% van het belegde dakoppervlak niet benut en gaat dus ook stroomopbrengst verloren. Daar staat wel tegenover dat u met zonnedakpannen stukken dak kunt bereiken waar een traditioneel veel groter zonnepaneel niet zou passen. 

Elk voordeel hep zijn nadeel

Maar de alternatieven voor de individuele zonnedakpan ondergraven ook waar het allemaal om begonnen was: het moet er mooi en vooral onzichtbaar uitzien. Zeker de geïntegreerde zonnedakpan, gelegd in langwerpige stroken, heeft weinig te maken met de oer-Hollandse variant. Daar komt bij dat dit type zonnedakpan moeite heeft om warmte af te voeren, wat bij warm weer de stroomopbrengst vermindert.

En dakpannen met dunne film zonnecellen dan, horen we u denken? Die plak je toch als boeklon over die oranje dakpan heen? Het is zeker zo dat dunne film zonnecellen het stroomrendement van dikkere uit silicon vervaardigde zonnecellen steeds dichter naderen. Maar het gat blijft groot. Dus ook al zijn er dakpannen met dunne film zonnecellen op de markt: op uw kleine Hollandse dak hebt u er weinig aan.

Tussenstand

Technologische ontwikkelingen gaan snel, zeker in solar, dus wie weet stoten zonnedakpannen op termijn de traditionele grote zonnepanelen van hun troon. Zover is het nu nog lang niet.  Dus tenzij u elke avond met uw hoofd op een designtijdschrift in slaap valt, kunt u het beter bij die dikke plakken houden.

Dit artikel stond in de Watt's up van januari. Meld u hierboven aan of lees de hele Watt’s up van januari hier.

Ontdek wat jij kunt besparen