Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

Besparen op je energierekening: 5 Tips

Een Nederlands huishouden geeft gemiddeld ruim 650 euro per jaar uit aan stroom, en zo’n 900 euro uit aan gas (Bron: milieucentraal, prijspeil 2018). Dit zijn behoorlijke bedragen! Volgens de voorspellingen stijgt de energieprijs de komende jaren alleen maar verder. Gelukkig is het besparen op je energiekosten vaak makkelijker dan het lijkt! Maar hoe doe je dat?

Energieprijzen blijven stijgen

De energieprijs per kWh of m3 die je betaalt bestaat uit verschillende onderdelen: de kale prijs, energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE), en daarbovenop de btw. De kale prijs, dus de prijs die je echt voor de stroom of het gas betaalt, is maar 25% van de totaalprijs voor stroom, en 37% voor gas. Het grootste gedeelte van je energierekening gaat dus naar verschillende belastingen.

De belastingen blijven, naar verwachting, de komende jaren sterk stijgen. Het huidige kabinet heeft al aangekondigd dat de energiebelasting en ODE tot 2020 blijven stijgen. Dat komt neer op een stijging van zo’n 150 euro voor een gemiddeld huishouden in 2019! De ODE (en een deel van de energiebelasting) betaal je per kWh/m3 die je gebruikt. Het loont dus om zo min mogelijk stroom en gas te gebruiken. Wij geven 5 tips om je energieverbruik zoveel mogelijk te verlagen:

1) Isoleer je huis

Het isoleren van je huis scheelt maximaal 1000 euro per jaar op je energierekening. Isolatie zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte uit je woning lekt en je dus niet de buitenlucht loopt te verwarmen. Zelf kun je bijvoorbeeld tochtstrips aanbrengen om kieren rond ramen en deuren te dichten. Radiatorfolie achter radiatoren scheelt ook aanzienlijk. Wil je het nog grondiger aanpakken? Denk dan bijvoorbeeld aan dak-, gevel-, spouwmuur-, en/of vloerisolatie. En vervang gewoon glas voor HR++ glas.

2) Ban energieslurpers en sluipers

In elk huishouden zijn er een aantal energieslurpers. Dit zijn apparaten die veel energie verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan de wasdroger, een elektrische boiler, of een grote plasma-tv. Maar ook je verlichting kan veel energie verbruiken. Vervang oude verlichting voor LED-verlichting. Wil je weten wat de grote slurpers zijn bij jou thuis? Een energieverbruikmanager of losse energiemetertjes bieden uitkomst. Let bij de aankoop van nieuwe apparatuur op het energielabel. A++ of A+++ apparatuur gebruiken minder stroom, en besparen dus kosten op de lange termijn.

Door je verbruik te monitoren check je ook gelijk welke apparaten zogenaamde sluipverbruikers zijn. Apparaten die op stand-by staan gebruiken namelijk nog steeds energie. Hetzelfde geldt voor opladers die niet in een apparaat zitten. Apparaat echt uit? Haal de stekker uit het stopcontact. Dit scheelt zo’n 100 euro per jaar op de energierekening. Te veel gedoe? Gebruik een stekkerdoos om meerdere apparaten in één keer uit te schakelen. Meer tips? Klik hier.

3) Ga slim om met je verwarming

Wist je dat je met het 1 graadje lager zetten van je thermostaat wel 6-8% op je verwarmingskosten kunt besparen? Zet hem verder op 15 graden wanneer iedereen slaapt of niemand thuis is. Let op: heb je vloerverwarming? Zet deze dan niet lager dan 17 tot 18 graden, anders duurt het te lang voordat de verwarming weer is opgewarmd. Geen zin om meerdere keren per dag aan je thermostaat te sleutelen? Programmeer hem dan zo dat de verwarming automatisch lager gaat wanneer iedereen naar bed of de deur uit gaat. Een lekkere warme trui een extra dekentje op de bank schelen ook.

4) Gebruik minder warm water

Het opwarmen van water kost veel gas. Hier valt dus veel winst te behalen. Warm water besparen kan op verschillende manieren: doe de was op 30°C ipv 40°C of hoger, gebruik een afwasteiltje in plaats van de kraan te laten lopen, en ga vaker onder de douche in plaats van in bad. Een hele goede, maar niet altijd even populaire maatregel is korter douchen. 3FM-dj Giel Beelen stelde een lijst met ultieme douchedeuntjes samen: is het liedje afgelopen, dan gaat de kraan dicht.

Ongemerkt minder water gebruiken per minuut? Installeer een neveldouche, zoals deze van Niebla. Je hebt je investering er binnen een paar maanden alweer uit. Grotere investeringen zijn een zonneboiler of een warmteterugwin-douche. Een zonneboiler verwarmt je water door middel van de zon, terwijl een wtw-douche warmte terugwint uit het warme water dat door je doucheputje verdwijnt. Beide maatregelen verlagen je gaskosten aanzienlijk.

5) Zonnepanelen

Wil je echt een grote klapper maken? Laat dan zonnepanelen installeren. Door je eigen stroom op te wekken hoef je geen, of veel minder, stroom af te nemen uit het elektriciteitsnet. Dit scheelt enorm op je jaarlijkse energierekening. Daarbovenop krijg je de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug van de overheid. Gemiddeld verdient een investering in een zonnesysteem zich na 7 jaar terug. En omdat zonnepanelen minimaal 25 jaar meegaan geniet je daarna nog jaren van gratis stroom. Die ook nog eens duurzaam is opgewekt. Zo bespaar je niet alleen op je energierekening, maar doe je ook iets goeds voor de aarde.

Wil je meer weten over hoeveel zonnepanelen jou kunnen besparen op je energierekening? Vraag hier gratis en vrijblijvend meer informatie aan.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen