Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

3 tips voor kwaliteit op uw dak

Goed nieuws: de Consumentenbond stelde onlangs vast dat een kat in de zak kopen bij zonnepanelen nauwelijks nog voorkomt. Vrijwel alle panelen, of ze nu uit China, Europa, Japan of de VS komen, voldoen aan hoge kwaliteitseisen. 

Is Nirvana nu bereikt voor consumenten die een zonnesysteem op hun dak willen? Helaas niet. De zorg over prijs en kwaliteit van de panelen is weliswaar verminderd, maar de aanschaf van een zonnesysteem is veel meer dan dat. Zoals de kwaliteit van de installatie en, zeker zo belangrijk, goede nazorg: van onderhoud tot reparaties als er iets mis gaat.

De beste deal krijgt u zo

Maar bij wie van de 1500 aanbieders in Nederland moet u aankloppen om die hoge kwaliteit te krijgen? Hieronder drie tips om de argeloze consument houvast te geven in zijn zoektocht naar de kwalitatief beste deal.

1. Verkenning: vertrouw je vrienden, niet het internet
Google op zonnepanelen en u wordt overspoeld door een lawine aan websites met tips en adviezen. Helaas zit daar vrijwel geen onafhankelijk advies tussen en is de kwaliteit van opbrengstberekeningen vaak onder de maat. Zelfs vergelijkingssites bieden meestal alleen informatie over aanbieders die betalen. Onze website doet het heel redelijk vinden we zelf, maar we begrijpen dat de beginnende consument het kaf maar moeilijk van het koren kan scheiden.

Beste remedie? Ga offline. Benader vrienden en kennissen die al een zonnesysteem hebben en vraag naar hun ervaringen. Zo krijgt u het echte verhaal over de voor- en nadelen van verschillende aanbieders.

2. Offertes vergelijken: kijk naar het geheel
Prijs van panelen is belangrijk, maar zeker niet zaligmakend. Wat kost de installatie? Welke garanties krijgt u? Wat zit bij de service inbegrepen?

De ‘goedkoopste’ offerte kan dus heel goed duur uitpakken als veel essentiële elementen voor een zorgeloos gebruik van uw zonnesysteem niet zijn inbegrepen. Kijk dus niet naar elk element op de offerte apart, maar beoordeel het geheel en kijk ook naar wat u mist. Een bedrijf met het Zonnekeur keurmerk is een goed begin. Dit is het enige onafhankelijke keurmerk in Nederland, compleet met kwaliteitstest. Alle andere ‘certificeringen’ zijn tegen betaling verkrijgbaar.

Let ook op of er bij onvoorziene omstandigheden ‘meerkosten’ in rekening worden gebracht. Sungevity doet daar in ieder geval niet aan. Om alle aparte risico’s in een keer te ondervangen bieden we bovendien als enige in Nederland een garantie aan op de opbrengst van het systeem. Als die om wat voor reden dan ook niet het aantal kilowattuur genereert dan Sungevity heeft berekend, betalen we 20 jaar lang het verschil uit.

3. Nazorg: val niet voor mooie beloftes op drijfzand
Een laatste belangrijke stap als u de beste offerte uit de stapel hebt getrokken is om te kijken hoe solide de leverancier is die alle beloftes en garanties moet nakomen. Uw zonnesysteem gaat 25 jaar mee. Maar weet u zeker dat uw leverancier er al die tijd zal zijn om kosteloos kapotte onderdelen te verwisselen? Of om uw systeem actief op afstand te monitoren en regelmatig onderhoud te plegen?

Verzeker u er dus van dat het bedrijf van die goudgerande offerte ook financieel solide is of dat er een financieel sterke partij achter zit. Voor een mooie beloftes van een leverancier die over twee jaar omvalt, koopt u weinig.

Dit artikel stond in de Watt's up van oktober. Lees de hele Watt’s up van oktober hier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen