Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

12 mythes over zonnepanelenEr gaan veel mythes rond over zonnepanelen. Kun je bijvoorbeeld beter nu of in de toekomst investeren in zonnepanelen? En wat vertel je als iemand beweert dat zonnepanelen helemaal niet zo duurzaam zijn omdat de productie ervan ook energie kost? Hieronder de antwoorden, zodat we misvattingen vanaf nu kunnen rechtzetten!

1. Zonnepanelen hebben alleen zin als je een dak vol op het zuiden hebt  

Niet waar.  Zonnepanelen leveren de hoogste opbrengst wanneer ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van 35°. Afwijkingen hiervan zijn echter niet heel erg. Een dak tussen het zuidoosten en zuidwesten met een hellingshoek van 20 tot 60 graden levert bijna hetzelfde rendement op. Een dak geplaatst richting het noorden, noordoosten en noordwesten is minder rendabel. Er moet natuurlijk ook rekening worden gehouden met schaduwobjecten, zoals bomen, pijpjes en schoorstenen. Platte daken zijn ook geschikt, omdat panelen dan met een stellage bevestigd worden voor een ideale hellingshoek. 

2.  Zonnepanelen leveren niet genoeg op, vooral in de winter 

Niet waar. Met een gemiddelde installatie wek je tussen april en september genoeg op voor het hele jaar. Maar dat betekent niet dat de panelen niet rendabel zijn in de winter. In de periode van oktober tot maart wordt nog steeds 30% van de jaarlijkse energie opgewekt. Zonnepanelen werken namelijk op licht en wekken het hele jaar energie op, ook als het bewolkt is. 

3. Het duurt 15 jaar om zonnepanelen terug te verdienen

Niet waar.  Vroeger was de terugverdientijd inderdaad langer dan tegenwoordig. Gemiddeld gezien is de terugverdientijd nu 6 - 7 jaar bij gunstige omstandigheden en grote systemen. Dit is ook afhankelijk van de kosten van de eerste aankoop, het aantal schaduwobjecten en de richting waarop het dak staat.

4. Zonnepanelen kosten meer dan €10.000

Alleen als je een enorm dak hebt. Een normaal huis heeft aan 10-12 panelen genoeg, en die kosten €4000-6000. Het is ook mogelijk om zonnepanelen te financieren. Je hoeft dan niet in één keer zelf een investering te doen, maar je bent wél eigenaar van het systeem. Als je eigenaar bent, kun je 21% btw-teruggave regelen. Zonnepanelen huren is ook een optie, dan ontvang je echter niet de 21% btw-teruggave.

5. De productie van zonnepanelen kost meer energie dan de panelen zelf kunnen opwekken tijdens hun levensduur

Niet waar. De energie die wordt gebruikt om een zonnesysteem te produceren, is in één à twee jaar weer geproduceerd met de panelen. En dat terwijl een zonnesysteem een levensduur van 25 tot 30 jaar heeft. Er valt nog wat winst te behalen bij de keuze van materialen en productieprocessen om systemen zo goed mogelijk te kunnen recyclen. Maar silicium, het hoofdbestanddeel bij de productie van zonnepanelen, is geen schaarse grondstof. Panelen leveren minimaal 12 tot 20 keer meer schone energie dan dat ze energie kosten! Hoe duurzaam wil je het hebben? 
6. Zonder subsidies is zonne-energie duurder dan netstroom

Niet waar. De afgelopen drie jaar is de prijs van zonnepanelen gehalveerd, terwijl de opbrengst per paneel blijft stijgen. Als je panelen 25 jaar meegaan, kost een kilowattuur zonnestroom amper 7 à 8 cent. Netstroom is (nu al) met 21 cent minstens 3 keer zo duur.

7. Het is beter om zonnepanelen te kopen als de technologie verder is ontwikkeld   

Niet waar. Zonnepanelen hebben de afgelopen jaren een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt en zijn winstgevend. Wachten op een doorbraak is niet nodig: de technologie van zonnepanelen is al volwassen. Toekomstige zonnepanelen zullen ongetwijfeld meer zonlicht in stroom kunnen omzetten, net zoals auto’s over tien jaar nog zuiniger zullen zijn. Maar met de huidige technologie is het al mogelijk voldoende groene stroom te leveren tegen een concurrerende prijs. Wachten betekent alleen maar verlies aan opbrengst.  

Tip: Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Wil je weten of jouw dak geschikt is? Vraag de checklist aan en ontdek of zonnepanelen ook voor jou interessant zijn.

Bedankt voor je aanvraag, in je mailbox heb je een checklist ontvangen. Checklist nog niet ontvangen? Controleer je ‘ongewenst’ mailbox of probeer opnieuw.


8. Zonne-energie zal nooit concurrerend worden   

Niet waar.  Vroeger dacht men ook dat mensen nooit mobiele telefoons zouden kopen omdat ze te duur waren voor het grote publiek. Maar in de afgelopen drie jaar is de prijs van zonnepanelen gehalveerd, terwijl de opbrengst van stroom per paneel blijft stijgen. En wat is de tussenstand? Als je uitgaat van een levensduur van 25 jaar kost een kilowattuur (kWh) zonnestroom 7 à 8 cent, terwijl stroom van het net 21 cent kost.

9. Zonnepanelen hebben alleen zin in zonnige landen

Niet waar. Zolang het licht is leveren zonnepanelen stroom. Het maakt dus niet zoveel uit of ze in Spanje of in Nederland zijn geïnstalleerd. De opbrengst is in de Sahara natuurlijk groter vanwege het hoge aantal zonuren, maar panelen functioneren in feite beter bij lagere temperaturen. Daarom is het rendement per aantal zonuren hoger in Nederland dan in Spanje. Ook spelen andere factoren mee, zoals: de aanwezigheid van een stroomnet, de consumentenprijs voor elektriciteit, de onafhankelijkheid van externe toevoer en het verloop van energiegebruik. De opbrengst is minder als het bewolkt is, maar zeker niet verwaarloosbaar. Wolken houden slechts een deel van zonlicht tegen.   

10. Zonnepanelen kunnen nooit de hele wereld van energie voorzien  

Niet waar. Momenteel draagt zonne-energie nog niet heel veel bij aan mondiale energieproductie. Van de 25% duurzame stroom in Duitsland, is maar 5% daarvan zonne-energie. Er is echter een hoop vooruitgang. De zon is een onuitputtelijke bron van energie en zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter. Ook komen er steeds meer accu's om energie in op te slaan. 11. Het financiële rendement van zonnepanelen is (te) laag 

 
Net zoals elk jaar auto’s zuiniger gaan rijden, worden zonnepanelen steeds efficiënter. Maar dat betekent niet dat huidige panelen niet goed genoeg zijn. De technologie is volwassen en het draait om prijs per geproduceerde kilowattuur en niet om het rendement van een paneel. We hebben voor zonnepanelen geen nieuwe technologische doorbraak nodig. Ze zijn nu al efficiënt, winstgevend en aantrekkelijk voor het realiseren van klimaatdoelen.  

12. Zonne-systemen vergen veel onderhoud  

Zonnepanelen bewegen niet en hebben daarom weinig tot geen onderhoud nodig. Wanneer de panelen in een stoffige, droge omgeving zijn geplaatst kan het zinvol zijn om zonnepanelen schoon te maken met een vochtig doekje zonder schoonmaakmiddelen. Dit is niet nodig in een omgeving waar het af en toe regent. Het meest kwetsbare onderdeel bij een zonnesysteem dat gekoppeld is aan het net, is de omvormer. Deze zet de gelijkspanning van de zonnepanelen om in een wisselspanning voor het net. De omvormer heeft een verwachte levensduur van circa 14 jaar en is eenvoudig te vervangen. Ten slotte bestaat er een recyclingprogramma voor zonnepanelen: wanneer ze na 25 jaar worden afgeschreven, is er een programma voor 96% recycling. 

Dus waar wacht je nog op? Vraag gratis en vrijblijvend advies aan en help mee aan een schonere wereld! 


Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen