Terug naar Blog

Duurzamer leven? Onze 5 beste tips om verder te verduurzamen

Om ons 10-jarig bestaan te vieren, interviewden we de afgelopen tijd wetenschappers, installateurs, partners en klanten over hun zonnepanelen. En weet je wat het leuke is? Bijna allemaal vertelden ze ons dat zonnepanelen ze hebben aangezet tot het maken van meer duurzame keuzes.

Duurzamer leven: tips om verder te verduurzamen

Voor veel mensen is elektrisch rijden op zonnestroom of het aanschaffen van een warmtepomp een logische volgende stap, maar bij verder verduurzamen kan je ook ook denken aan vegetarisch eten, vaker de (race)fiets pakken en minder vliegen. Er is ontzettend veel dat je in het dagelijks leven kan doen om duurzamer te leven. En alle beetjes helpen. Wij zetten onze vijf beste tips voor je op een rij.

 

1. Kiezen voor duurzamer vervoer

Reizen zorgt voor een groot deel van onze CO2-uitstoot. Eigenlijk weten we allemaal wel: het vliegtuig en de personenauto stoten per personenkilometer het meeste uit, lopen en fietsen is het meest duurzaam. Dus doe je boodschappen op de fiets, pak voor langere afstanden eens wat vaker de trein en verruil je benzineauto voor een elektrische auto op zonnestroom!

 

2. Minder vlees eten

Vlees heeft een ontzettend grote klimaatimpact. Voor stallen, slachterijen en het verbouwen van veevoer is ontzettend veel land nodig, maar de veehouderij verbruikt daarnaast ook enorm veel water – zo is er voor het maken van één hamburger wel 2350 liter water nodig. Bovendien komen er bij het houden van vee en het verbouwen en transporteren van veevoer veel broeikasgassen vrij. Met een geheel plantaardig dieet bespaar je maar liefst 850 kilo CO2, vegetariërs besparen zo’n 45o kilo (bron: Milieu Centraal).

 

3. Voedselverspilling voorkomen

Wist je dat we in Nederland ongeveer 34 kilo eten per persoon per jaar weggooien? Dat is dubbel zonde, want we verspillen zo niet alleen eten, maar ook alle energie, water en CO2-uitstoot die nodig is voor het produceren van dat voedsel.

Laat jouw bord het verschil maken door alleen te koken wat je ook echt opeet en je eten op de juiste manier te bewaren. Door geen voedsel te verspillen kan je jouw milieu-impact tot wel 9% verlagen én bespaar je ook nog eens zo’n 120 euro per jaar. Puur en alleen door geen eten weg te gooien dus. Maak daarom een lijstje voor je boodschappen doet, kook met kliekjes en zorg dat voedingsmiddelen met een korte houdbaarheidsdatum vooraan in je koelkast liggen zodat je ze op tijd opeet. Is de THT-datum verstreken? Kijk, ruik en proef voor je het eten weggooit, grote kans dat je het nog prima kan eten!

 

4. Vintage shoppen

Vooral elektronica heeft een grote klimaatafdruk, maar ook het maken van nieuwe kleding kost veel grondstoffen en energie. Dus shop tweedehands en ga voor vintage! Als je al je kleding tweedehands zou kopen, bespaar je volgens Milieu Centraal wel 270 kilo CO2 per persoon per jaar. Daarnaast scheelt tweedehands shoppen je ook nog eens een hoop geld én vind je op rommelmarkten en in kringloopwinkels ook vaak juist unieke pareltjes waar niet al de halve stad in rondloopt.

Kijk eens of je spullen die je niet vaak gebruikt kan delen of lenen, neem altijd je eigen boodschappentas mee als je gaat shoppen en breng kleding en spullen die je niet meer gebruikt naar de kringloopwinkel. Zo geef je jouw spullen een nieuw leven bij iemand anders thuis en help je de circulaire economie.

 

5. Je woning verduurzamen

Zuiniger omgaan met energie scheelt een hele hoop CO2 – én een hele hoop geld. Zet bijvoorbeeld de thermostaat eens een graadje lager dan je gewend bent, droog je kleding op een wasrek in plaats van in de droger, zet de wasmachine pas aan als ‘ie echt vol is, en doe lichten, elektrische apparaten en de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent. Je zult zien dat zulke kleine aanpassingen al een groot verschil kunnen maken. Je sluipverbruik verminderen is een andere, simpele manier om duurzamer met je energie om te gaan.

Doe je liever één keer een grotere investering waarvan je vervolgens jarenlang de vruchten plukt? Investeren in zonnepanelen, woningisolatie, elektrisch rijden of een warmtepomp kost geld, maar levert je uiteindelijk nog veel meer op. Je wordt dus echt beloond voor je duurzame keuze: je doet iets voor het milieu dat je uiteindelijk ook nog eens een hoop geld oplevert. Win-win!

Meer weten? Bekijk hier hoe jij je huis verder kan verduurzamen.

Nog geen zonnepanelen? Doe dan onze dakscan en ontdek binnen 1 minuut wat jouw dak waard is.

Het voelt gewoon goed

Het voelt gewoon goed om je auto met je eigen zonnestroom op te kunnen laden. Dat wordt denk ik de standaard voor al je apparaten, je beheert straks gewoon je eigen energie-ecosysteem.” – Joost Brinkman

Lees hier het hele interview