Terug naar Blog

De salderingsregeling - hoe zat het ook alweer?

De afbouw van de salderingsregeling roept veel vragen op. Veel mensen vinden het door de wisselende berichtgeving lastig om in te schatten hoe slim het is om te investeren in zonnepanelen als de afbouw van de salderingsregeling doorgaat. Deze zorgen zijn begrijpelijk, maar niet per se gegrond: als de salderingsregeling straks wordt afgebouwd, loopt de terugverdientijd van zonnepanelen iets op, maar zonnepanelen blijven voor de meeste mensen hoe dan ook een slimme investering.

salderingsregeling verlengd 2023

Het wetsvoorstel van oud-minister Eric Wiebes om de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2023 af te bouwen, is na de val van het kabinet Rutte III controversieel verklaard door de Tweede Kamer. Hierdoor heeft behandeling van het wetsvoorstel lange tijd stilgelegen. Wel werd al snel duidelijk dat de in het wetsvoorstel opgenomen startdatum voor de afbouw sowieso niet meer haalbaar was. Voor de afbouw van de salderingsregeling kan beginnen, moeten netbeheerders en energieleveranciers de nodige voorbereidingen treffen. Zo moeten alle kleinverbruikers eerst voorzien zijn van een slimme meter. Ook de energieleveranciers hebben voorbereidingstijd nodig om hun factureringssystemen aan de nieuwe regeling aan te passen.

Op 22 mei 2022 maakte minister Jetten bekend dat het kabinet de afbouw van de salderingsregeling wil uitstellen tot 1 januari 2025.

 

Salderen – wat is dat ook alweer?

Zelf opgewekte zonne-energie gebruik je vaak direct in eigen huis. Maar soms wek je meer stroom op dan dat je verbruikt. Tijdens je vakantie bijvoorbeeld, of op een zonnige dag waarop jij op kantoor bent, maar je panelen wel volop stroom produceren. Deze stroom wordt dan niet gebruikt en dit overschot aan elektriciteit lever je terug aan het elektriciteitsnet. Op momenten dat je meer energie nodig hebt dan dat je panelen opwekken, bijvoorbeeld ‘s avonds (als de zon niet schijnt maar de lampen en andere elektrische apparaten in huis wel aanstaan), neem je elektriciteit af uit het net. Het net werkt dan als het ware als een grote batterij.

Met de salderingsregeling mag je het verschil in terugleveren en afnemen één op één met elkaar verrekenen. Omdat de overheid dit verschil betaalt, is salderen dus een voordeel dat huishoudens met zonnepanelen ontvangen op hun energiebelastingen. Dankzij deze gunstige regeling is de terugverdientijd van je zonnepanelen flink omlaag gegaan.

 

Salderingsregeling: een stukje geschiedenis

Er wordt al jarenlang over de afbouw van de salderingsregeling gesproken. De afbouw is ook al een paar keer uitgesteld. Maar in 2020 leek er, na jaren van onzekerheid over de toekomst van de salderingsregeling, eindelijk meer duidelijkheid te zijn gekomen: de salderingsregeling zou vanaf 1 januari 2023 geleidelijk worden afgebouwd naar nul in 2031.

Dit heldere afbouwplan gaf ons en andere zonnepanelenbedrijven de mogelijkheid om onze (potentiële) klanten goed te adviseren en precies te vertellen wat de afbouw van deze regeling in hun specifieke situatie zou betekenen. In tegenstelling tot veel andere aanbieders, verwerken wij de afbouw van de salderingsregeling ook altijd in onze offerte. Zo weet je precies waar je aan toe bent en krijg je een eerlijk en transparant advies.

Maar nog voor dit wetsvoorstel behandeld werd, viel het kabinet Rutte III. Toen is het besluit rondom de afbouw van de salderingsregeling controversieel verklaard, wat inhoudt dat het demissionaire kabinet dit wetsvoorstel niet meer mocht behandelen. Hierdoor liep de behandeling van het wetsvoorstel veel vertraging op. Wel werd al snel duidelijk dat in 2023 beginnen met afbouwen niet meer haalbaar was. Wanneer het afbouwen wél zou beginnen, werd toen nog niet duidelijk.

Maar nu heeft klimaatminister Jetten een aangepast wetsvoorstel gedaan: de afbouw wordt uitgesteld tot 2025. Goed nieuws voor zonnepaneleneigenaar dus, want dit betekent dat je nog twee jaar langer volledig profiteert van het financiële voordeel van de salderingsregeling. De salderingsregeling stopt wel volgens oorspronkelijk plan in 2031, dus het afbouwen zal iets sneller gaan.

 

Waarom verdwijnt de salderingsregeling?

Omdat salderen in feite een vorm van subsidie is, kost het de overheid geld. Nu de zonnepanelenmarkt de laatste jaren zo’n enorme vlucht heeft genomen – inmiddels liggen er al op meer dan 1,5 miljoen Nederlandse daken zonnepanelen – is deze regeling erg kostbaar geworden. Niet gek dus dat de overheid een ander systeem wil. Bovendien was de salderingsregeling altijd al bedoeld als tijdelijk middel om zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Toen de regeling bedacht werd, waren zonnepanelen namelijk nog erg duur, maar inmiddels is er veel veranderd in zonnepanelenland.

 

Wat gebeurt er als de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgebouwd?

Als de salderingsregeling wordt afgebouwd, mag je een steeds kleiner deel van de teruggeleverde stroom salderen, maar dit betekent natuurlijk niet dat je de rest gratis teruglevert aan het net. Hiervoor krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Deze vergoeding is minimaal 80% van de kale stroomprijs. Hoeveel dit precies is, verschilt per energiemaatschappij. Het is dus verstandig om hier op te letten als je een nieuw energiecontract afsluit.

Over elektriciteit die je zelf opwekt en direct verbruikt, hoef je ook als de salderingsregeling afgebouwd wordt geen belastingen te betalen. De afbouw van het belastingvoordeel geldt dus alleen over energie die wordt teruggeleverd aan het net. Je kan hier zelf ook slim op inspelen door bijvoorbeeld de vaatwasser en wasmachine wat vaker overdag, dus als je zonnepanelen stroom produceren, aan te zetten in plaats van in de avond. Zo draaien deze apparaten direct op je eigen zonnestroom en hoef je ‘s avonds, als je zonnesysteem niets opwekt, minder stroom af te nemen van het net.

 

Zonnepanelen: nog steeds een goed idee?

Zonnepanelen zijn inmiddels zo’n goede investering dat het niet meer nodig is om de aankoop ervan te stimuleren door middel van een subsidie. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald en door technische ontwikkelingen worden zonnepanelen ook steeds efficiënter. De terugverdientijd van zonnepanelen is daardoor de afgelopen jaren flink teruggelopen – maar  zal ook als je nu instapt kort blijven.

Hoewel de terugverdientijd weer iets op zal lopen als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijven zonnepanelen een slimme investering. Volgens berekeningen van TNO verdienen mensen hun zonnepanelen uit 2021 in iets minder dan 7 jaar terug, en doen mensen die in 2030 zonnepanelen aanschaffen er ruim 9 jaar over.* Ook dan geniet je dus nog steeds zo’n 16 jaar van gratis groene stroom!  Voor iedereen met een geschikt dak is én blijft zonnestroom dus een slimme investering. Maar feit blijft: hoe eerder je instapt, hoe hoger je rendement. Dus heb je geld op de bank staan? Wacht dan niet te lang en stap nu over op je eigen zonnestroom.

Bovendien is er nog meer goed nieuws: in de belastingplannen voor 2022, die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd, staat dat de energiebelasting op elektriciteit minder snel omlaag gaat dan verwacht. De energiebelasting op gas gaat daarentegen omhoog. De lage energiebelasting op elektriciteit maakt het nog aantrekkelijker om nu over te stappen op zonne-energie. Omdat de belasting op elektriciteit de komende jaren waarschijnlijk blijft dalen, zal dit ook na afbouw van de salderingsregeling een positief effect hebben terugverdientijd.

Klaar om over te stappen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met onze zonne-experts. Zij beantwoorden al je vragen over de salderingsregeling en geven je een eerlijk en persoonlijk advies over zonnepanelen op jouw dak.

*Deze cijfers komen uit het TNO-rapport uit 2020 en zijn gebaseerd op de oorspronkelijke afbouwregeling waarbij er vanaf 2023 steeds 9% minder gesaldeerd mag worden. De aangekondigde wijziging zal volgens de regering een beperkte invloed hebben op de terugverdientijd. Er wordt gewerkt aan een update van het rapport waarin de nieuwe afbouwcijfers, investeringskosten voor zonnepanelen en elektriciteitsprijzen meegenomen worden.


Oorspronkelijk gepubliceerd op 14 mei 2020. Laatste update op 23 mei 2022.

Lees meer over

Besparen op je energierekening?

Vraag nu een gratis persoonlijk advies aan, helemaal afgestemd op jouw dak.

Plan een adviesgesprek in