Terug naar Blog

Afbouw salderingsregeling voor zonnepanelen: zo werkt salderen na 2025

De afbouw van de salderingsregeling roept veel vragen op. Je leest veel over salderen na 2023, maar ook over salderen na 2025. Door de wisselende berichtgeving vinden veel mensen het extra lastig om in te schatten of zonnepanelen kopen straks nog wel rendabel is. Hoe zit dit precies? Hoe ziet de afbouw van de salderingsregeling eruit en blijven zonnepanelen ook na 2023 een slimme investering?

salderingsregeling verlengd 2023

Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?

Omdat salderen (het een-op-een mogen wegstrepen van de stroom die je teruglevert tegen de stroom die je afneemt) in feite een vorm van subsidie is, kost het de overheid (en de energiebedrijven) geld. Nu de zonnepanelenmarkt de laatste jaren zo’n enorme vlucht heeft genomen – inmiddels liggen er al op 2 miljoen Nederlandse daken zonnepanelen – is deze regeling erg kostbaar geworden. Niet gek dus dat de overheid een ander systeem wil. Bovendien was de salderingsregeling altijd al bedoeld als tijdelijk middel om zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Toen de regeling bedacht werd, waren zonnepanelen namelijk nog erg duur, maar inmiddels is er veel veranderd in zonnepanelenland.

 

Wat verandert er als de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgebouwd?

Nadat het startschot voor afbouw van de salderingsregeling is gegeven, mag je een steeds kleiner deel van de stroom die je teruglevert een-op-een wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van het net. De stroom die je direct gebruikt wordt dus meer waard. Dit betekent gelukkig niet dat je een deel van de ongebruikte stroom straks gratis teruglevert. Hiervoor krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Deze vergoeding is 80% van de kale stroomprijs. Hoeveel dat precies is, verschilt per energiemaatschappij. Let hier dus op als je een nieuw energiecontract afsluit.

 

De geplande afbouw van de salderingsregeling: minder salderen na 2025

Over de afbouw van de salderingsregeling wordt al jarenlang gesproken. De afbouw is ook al een paar keer uitgesteld. Toen oud-minister Eric Wiebes in 2020 een wetsvoorstel introduceerde voor salderen na 2023 leek er eindelijk meer duidelijkheid te komen: de salderingsregeling zou vanaf 1 januari 2023 stap voor stap worden afgebouwd naar nul in 2031. Maar toen het kabinet Rutte III in 2021 viel, was dit wetsvoorstel nog niet behandeld. Hierdoor ontstond er opnieuw onduidelijkheid over de geplande afbouwregeling en het salderen na 2023. Wel werd al snel duidelijk dat de in het wetsvoorstel opgenomen startdatum niet meer haalbaar was. Voor de afbouw van de salderingsregeling kan beginnen, moeten netbeheerders en energieleveranciers de nodige voorbereidingen treffen. Zo moeten alle kleinverbruikers eerst voorzien zijn van een slimme meter. Ook de energieleveranciers hebben voorbereidingstijd nodig om hun factureringssystemen aan te passen aan de nieuwe regeling. Minder salderen per 2023 was dus niet meer realistisch.

Op 22 mei 2022 maakte klimaatminister Rob Jetten bekend dat het kabinet de afbouw van de salderingsregeling wil uitstellen tot 1 januari 2025. Ook dit voorstel moet nog aangenomen worden door de Eerste Kamer, maar de uitgestelde afbouw betekent dat je in ieder geval nog twee jaar extra volledig mag salderen. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling versneld afgebouwd, zo is het plan. Dat ziet er zo uit:

Afbouw salderingsregeling 2025

Hoe werkt salderen na 2025?

Volgens het nieuwe voorstel van minister Jetten wordt salderen vanaf 2025 in 5 jaar afgebouwd tot nul. De afbouw begint dus 2 jaar later dan in het oorspronkelijke voorstel van minister Wiebes (jaarlijks (9% minder salderen vanaf 2023), maar loopt niet langer door. Om de opgelopen achterstand ten opzichte van het oorspronkelijke plan in te halen, mag je in 2025 in één keer 36% minder salderen. Dit blijft zo in 2026. Vanaf 2027 gaat de afbouw, net zoals in het oorspronkelijke plan, steeds met 9% omlaag totdat er in 2031 helemaal niet meer gesaldeerd kan worden.

Voor dit voorstel officieel doorgevoerd kan worden, moet de Eerste Kamer nog met het plan instemmen. Ook kunnen de voorgestelde afbouwpercentages nog wijzigen. Zodra daar meer over bekend is, lees je dat hier.

Dankzij het aangepaste plan mag je in ieder geval nog 2 jaar extra salderen na 2023. Maar maakt de versnelde afbouw daarna het investeren in zonnepanelen nog wel de moeite waard? Hier kunnen we gelukkig nog steeds volmondig ‘ja’ op antwoorden.

 

Zonnepanelen kopen: nog steeds een goed idee?

Zonnepanelen zijn inmiddels zo’n goede investering dat het niet meer nodig is om de aankoop ervan te stimuleren door middel van een subsidie zoals de salderingsregeling. De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald en door technische ontwikkelingen worden zonnepanelen bovendien steeds efficiënter. Hierdoor is de terugverdientijd van zonnepanelen de afgelopen jaren flink teruggelopen. Er werd gedacht dat de aangepaste regeling voor salderen na 2023 of 2025 hier verandering in zou brengen en dat de terugverdientijden voor zonnepanelen weer aardig zouden oplopen.

In het TNO-rapport uit 2020 werd er nog van uitgegaan dat de terugverdientijd zou oplopen tot ongeveer 9 jaar in 2030, maar uit nieuw onderzoek van TNO (2022) blijkt dat de terugverdientijd – mede door de hoge elektriciteitsprijzen en lage energiebelasting – flink is verbeterd: ook met het aangepaste afbouwpad vanaf 2025 blijft de terugverdientijd minder dan 7 jaar. Voor iedereen met een geschikt dak zijn én blijven zonnepanelen dus een slimme investering.

Terugverdientijd na afbouw salderingsregeling

Heb je in 2022 zonnepanelen gekocht? Dan verdien je de investering ook bij het aangepaste afbouwpad gemiddeld binnen 5 jaar terug. De komende jaren zal de terugverdientijd van zonnepanelen iets oplopen, tot net onder de 7 jaar als je in 2027 zonnepanelen neemt. Feit blijft: hoe eerder je instapt, hoe hoger je rendement. Dus heb je geld op de bank staan? Wacht dan niet te lang en stap dit jaar nog over op je eigen zonnestroom.

Klaar om over te stappen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met onze zonne-experts. Zij beantwoorden al je vragen over de afbouw van de salderingsregeling en geven je een eerlijk en persoonlijk advies over zonnepanelen op jouw dak.


Woon jij in een huurwoning? Lees hier wat de afbouw van de salderingsregeling voor huurders betekent.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 14 mei 2020. Laatste update op 8 februari 2023. Zodra er meer over de afbouwregeling bekend is, vullen we dit artikel verder aan.

Lees meer over

Besparen op je energierekening?

Vraag nu een gratis persoonlijk advies aan, helemaal afgestemd op jouw dak.

Plan een adviesgesprek in