Terug naar Blog

De 6 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van zonnepanelen

De 6 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van zonnepanelen

Zonne-energie is de toekomst. Bovendien is het een slimme investering, want met een rendement van rond de 8-15 procent haal je meer uit je spaargeld dan dat je bij de bank zou doen. Er worden echter wel wat fouten gemaakt bij de aanschaf van zonnepanelen. Wij zetten hieronder de zes meest gemaakte fouten voor jou uiteen.

 

Fout 1: Veiligheidsmarges niet in acht nemen

Het liefst wek je natuurlijk precies jouw energieverbruik op, zodat je eindelijk gedag kan zeggen tegen die nare energierekening. Er bestaat echter nogal eens wat verwarring over hoeveel zonnepanelen er op een dak passen. Heb je meerdere offertes aangevraagd, zegt de ene aanbieder dat hij maar 8 panelen kwijt kan op jouw dak, terwijl de ander zegt dat er echt wel 12 op kunnen. Dit is het moment waarop de alarmbellen zouden moeten gaan rinkelen. Niet elke aanbieder hanteert namelijk dezelfde veiligheidsmarges.

Het is niet voor niks dat de overheid het Zonnekeurmerk (tegenwoordig InstallQ) in het leven heeft geroepen. Installateurs die bij dit keurmerk zijn aangesloten hebben de juiste kennis en kunde om zonnepaneleninstallaties goed en veilig uit te voeren. Zij hanteren de strengste veiligheidsmarges, zodat de kans op problemen geminimaliseerd wordt. Daarbij zit ook een installatiegarantie van vijf jaar, in plaats van de gangbare twee jaar. Sungevity doet daar zelfs nog eens vijf jaar garantie bovenop.

 

Fout 2: Dakrenovatie verkeerd plannen

Er zijn maar weinig mensen die voor hun dakrenovatie graag meer betalen dan nodig. Denk daarom goed na over of je jouw dak binnen nu en 25 jaar wilt vervangen. Zo ja, dan is het in veel gevallen verstandig dat te doen vóór de aanschaf van zonnepanelen. Bij een dakrenovatie moet namelijk eerst het gehele panelensysteem van het dak gehaald worden, en er daarna weer opnieuw op gemonteerd. Dit kost uiteraard tijd – én geld dat je liever besteedt aan andere dingen (zoals een vakantie wanneer het in Nederland geen ideaal zonnepanelenweer is).

 

Fout 3: Voortborduren op verkeerde aannames

Het is ontzettend logisch dat je wanneer je zonnepanelen overweegt ook zelf al nadenkt over hoeveel panelen er op je dak zouden passen – en of dak überhaupt wel geschikt is. Dit kan echter in sommige gevallen juist onvoordelig uitpakken. Als je bijvoorbeeld aangeeft dat je een bepaald dak(deel) niet wilt gebruiken omdat je denkt dat de oriëntatie niet goed is, dan zullen de meeste ontwerpers dit ook niet overwegen in het ontwerp. Dit terwijl dat dak wellicht veel beter georiënteerd is dan je denkt! Tegenwoordig hoeven daken bijvoorbeeld echt niet meer zuidelijk gelegen te zijn om een rendabel systeem te leveren. Laat het ons dus op z’n minst altijd checken.

 

Fout 4: Goedkoop is duurkoop

Het aanschaffen van een zonnepanelensysteem is natuurlijk niet iets wat je met een paar rondjes in het café overslaan al bij elkaar hebt gespaard. Het is een investering (waar je nog vele jaren profijt van zult hebben!). Een veelgemaakte fout is dat er bij het vergelijken van de verschillende aanbieders alleen naar de prijs van de panelen zelf wordt gekeken. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende merken panelen – en de garanties die daaraan vastzitten. Niet alle soorten panelen leveren dezelfde kwaliteit. Kijk ook eens naar keurmerken zoals VDE- of TÜV-certificaat. Panelen met deze certificering zijn uitgebreid getest op veiligheid en kwaliteit en staan bekend om de goede kwaliteit.

Of een zonnepaneel goed is ligt aan verschillende factoren. Een paneel moet zeker 25 jaar meegaan. Bovendien mag een paneel niet te veel onderhoud vergen. Je wilt ook niet om de haverklap het dak op om te controleren of je panelen nog wel werken: ze moeten gewoon goed zijn. Staar je dus niet blind op de eenmalige investering; van goede panelen shine je langer.

 

Fout 5: Service onderwaarderen

Als je zonnepanelen koopt, gaat het niet alleen maar om de zonnepanelen zelf, maar ook om de service je erbij krijgt. Je kunt nog zulke prachtige panelen hebben van dat ene topmerk, er kan altijd iets kapotgaan. Dan moet je kunnen rekenen op de beste service. Let daarom goed op de garanties de zonnepanelenaanbieder zelf levert. Zit er bijvoorbeeld een opbrengstgarantie bij? Dat soort zaken kunnen echt het verschil maken!

 

Fout 6: Te veel panelen

Als je al wat offertes voor zonnepanelen hebt aangevraagd, weet je dat je jaarlijks energieverbruik in kWh een belangrijk gegeven is. Over het algemeen is het zo dat je het meest voordelig uit bent wanneer je op jaarbasis precies evenveel energie opwekt als verbruikt. Voor alle extra stroom die je opwekt, krijg je van je energieleverancier krijg je een terugleververgoeding, maar deze vergoeding weegt meestal niet op tegen de kosten van de extra panelen. Is het waarschijnlijk dat je binnen nu en vijf jaar veel meer stroom gaat verbruiken door de aanschaf van bijvoorbeeld een elektrische auto of warmtepomp? Dan is het vaak wel verstandig hier alvast rekening mee te houden. Maar de vuistregel is: neem niet meer panelen dan nodig is om jouw verbruik te dekken.

Sungevity kijkt graag samen met jou welk ontwerp het beste past bij jouw wensen en situatie. Zo maken we altijd het meest rendabele systeem. Dit doen wij niet door je meer panelen te verkopen dan dat je nodig hebt. Ook niet door de veiligheidsmarges los te laten. Deze zijn namelijk erg belangrijk om 25 jaar lang profijt te hebben van je zonnepanelen systeem. Vraag een gratis en vrijblijvend advies op maat aan bij onze experts en laat je informeren!

Lees meer over

Ook een spaarpot op je dak?

Ontdek wat je kunt besparen met de gratis dakscan. Binnen 60 seconden weet je ‘t!

Doe de dakscan