Terug naar Blog

Van handvol naar landvol: 1 miljoen Nederlandse huizen met zonnepanelen

Nederland bereikte eind augustus 2020 de bijzondere mijlpaal van 1 miljoen woningen met zonnepanelen. Onze zonnekoningin Roebyem Anders ontdekte deze mijlpaal samen met DNE Research. Hoe zijn zonnepanelen zo populair geworden? Sungevity was er vanaf het begin bij en neemt je mee langs de hoogtepunten uit de geschiedenis.

1 miljoen daken

Een stukje geschiedenis

De eerste zonnepanelen in Nederland werden in 1989 gelegd op het dak van de familie Sjoerdsma uit Castricum. Maar liefst 64 panelen waren dat toen, een stuk kleiner en minder efficiënt dan nu. De investering was fors: “Er lag hier voor een Mercedes-Benz op het dak”, verklaart Sjoerdsma aan NOS. Gelukkig werden de panelen gesponsord door zijn werk. Zonnepanelen waren nog zo bijzonder, dat Prins Claus bij de plaatsing ervan aanwezig was.

 

Salderingsregeling brengt voordeel

Een tweede hoogtepunt in de zonnestroomgeschiedenis is de invoering van de salderingsregeling in 2004. Deze regeling, die nog steeds bestaat, zorgt ervoor dat zonnepanelenbezitters de groene stroom die ze terugleveren aan het net mogen aftrekken van de grijze stroom die ze afnemen.

Hoewel deze regel een fors lagere energierekening oplevert, loopt het anno 2004 nog geen storm in zonnepanelenland. Zou het komen omdat een gemiddeld zonnesysteem nog een slordige 15.000 euro kost?

 

De terugverdientijd wordt korter

Het is 2008 en China ziet handel in de productie van zonnecellen. Helaas gooit de Europese huizencrisis roet in het eten. De vraag naar zonnepanelen neemt flink af en prijzen beginnen te kelderen. Ondertussen ontwikkelt de technologie zich razendsnel: de efficiëntie waarmee panelen zonlicht in stroom omzetten, neemt jaar op jaar toe.

De prijsdaling en technologische ontwikkelingen in zonnepanelenland zorgen dat de terugverdientijd voor de investering in een gemiddeld zonnesysteem zakt tot onder de 10 jaar. Aangezien zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, betekent dit 15 jaar lang gratis stroom! Zonnepanelen zijn vanaf nu een slimme investering.

 

Sungevity introduceert online dakscan

Slimme investering of niet: zonnepanelen zijn anno 2012 nog een hoop gedoe. Om te ontdekken of zonnepanelen voor jou interessant zijn, moet er een expert bij je thuis langskomen. Hij of zij gaat met ladders en meetlinten in de weer, meet je dak op en maakt aan de keukentafel een berekening uit de losse pols.

Roebyem Anders Sungevity-oprichter

Sungevity oprichtster Roebyem Anders

 

Daar brengt onze Roebyem Anders verandering in. Ze brengt remote solar design naar Nederland: op basis van satellietbeelden kan bij elk adres een berekening op maat worden gemaakt. De online dakscan is geboren.

Geen huisbezoeken meer, gewoon bestellen vanuit je luie stoel. Wie wil dat niet? Geen wonder dat inmiddels alle zonnepanelenaanbieders gebruik maken van deze techniek. (Vinden we bij Sungevity alleen maar mooi. Hoe meer mensen zich aansluiten bij Generatie Zon, hoe beter!)

 

Energieakkoord en Urgenda voeren de druk op

Met een aandeel groene energie van 4% bungelt Nederland in 2013 onderaan binnen Europa. Onder druk om het beter te doen, sluiten vakbeweging, de overheid, werkgevers, NGO’s en financiële instellingen het Energieakkoord. Ondertussen spant Urgenda de bekende klimaatzaak aan tegen de Nederlandse Staat. In 2015 stelt de rechter Urgenda in het gelijk. Met succes: in 2018 is inmiddels één van de snelst groeiende markten voor zonnestroom ter wereld.

1 miljoen huizen in Nederland zonnepanelen

 

1 miljoen huishoudens leven op zonnestroom

Fast forward naar 2020. 1 miljoen huishoudens hebben zonnepanelen op het dak liggen. Daarmee leeft een op de acht Nederlanders van de zon. Een zonnepanelenbezitter bespaart gemiddeld 737 euro per jaar op de energierekening. En nog mooier: samen besparen deze 1 miljoen huishoudens maar liefst 5,3 miljoen ton aan CO2. Dat staat gelijk aan:

  • 2.525.745 retourtjes Amsterdam -New York;
  • met alle Nederlanders 2 jaar lang tv-kijken (allemaal een eigen scherm);
  • iedereen ter wereld 96 keer een iPhone 11 laten opladen.

Of het Nederland gaat lukken om de afgesproken CO2-vermindering te redden? Dat moeten we afwachten. Aan Generatie Zon zal het in elk geval niet liggen!